Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Na srečanju Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov se predstavljajo kontinentalne ekipe

Cerkev na Slovenskem | 23.07.2014, 14:09 Marta Jerebič

V Domu sv. Jožefa v Celju se nadaljuje 6. svetovno srečanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov. Kot smo že poročali, je včeraj dopoldne celjski škof Stanislav Lipovšek daroval mašo ob začetku srečanja, udeleženci iz 26-ih držav Evrope, Afrike, Amerike in Azije pa so nato popoldne že začeli z delom. Interkontinentalna ekipa je predstavila celoten program srečanja, podala sklepe in priporočila zasedanja iz leta 2010. Sledilo je delo po skupinah, ko so se srečale kontinentalne ekipe Bratstva, ki deluje v petdesetih državah po svetu.

Članica pripravljalne ekipe Svetovnega srečanja, Polona Kemperle, je zapisala:

Dežele Afrike zastopajo člani iz Burundija, Ruande, Toga in Konga. Iz Azije so na srečanju prisotni udeleženci iz Indije in Tajvana. Srednjo in Južno Ameriko zastopajo člani Bratstva iz Brazilije, Mehike, Peruja, Argentine, Čila, Paragvaja, Paname, Gvatemale in Hondurasa. Evropa je zastopana s člani Bratstva iz Portugalske, Francije, Španije, Madžarske, Romunije, Švice, Nemčije, Avstrije in Poljske, ki bo zaprosila za polnopravno članstvo v Svetovnem Bratstvu. Seveda je poleg z devetčlansko ekipo vodstva in podporne ekipe tudi Slovenija.

V včerajšnjem popoldnevu se je s svojim poročilom že predstavila Azijska ekipa. Pred večerjo smo udeležencem podali tudi poročilo Bratstva Slovenije – spregovorili smo o našem delu in življenju naših članov, o povezovanju, srečevanjih skupin po vsej Sloveniji in skupnih druženjih in dejavnostih v našem Domu Bratstva na Zaplani.

Današnje jutro se je za nekatere člane začelo s sveto mašo, ki jo je vodil jezuitski duhovnik iz Indije, Girish Santiago. Po zajtrku se je delo nadaljevalo s predstavitvami Bratstva Afriške celine ter Evrope. Sledijo je tudi poročilo Interkontinentalne ekipe, ki zaključuje svoj štiriletni mandat in je predstavila premnoge dejavnosti, s katerimi so poživljali življenje in delovanje Bratstva po svetu. Delovno vzdušje in sodelovanje potrjuje, da so ti dnevi za vse velikega pomena.Sama pa že od vsega začetka občudujem dve dekleti iz Mehike, ki sta ves čas skupaj – Ana Fernanda na vozičku ima pomočnico Victorio, ki je slepa. Zato jo prva z vozičkom usmerja, druga pa voziček pelje, in tako skupaj prideta, kamor želita. Tudi to je življenje Bratstva – je pričevanje za svet, v katerem živimo.

Srečanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov
Srečanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov © Polona Kemperle

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...