Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov (foto: nn)
Srečanje Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov

Ne le v zdravju, tudi v bolezni smo soodgovorni za svoje življenje

Slovenija | 22.07.2014, 20:38

Pri svetem Jožefu v Celju je na šestem svetovnem srečanju zbranih skoraj 60 članov Krščanskega bratstva trajno bolnih in telesno prizadetih oseb. Prihajajo iz Evrope, Afrike, Amerike in Azije. Do ponedeljka jih čaka veliko delo. Pregledali bodo dozdajšnje delo, pripravili načrte za prihodnost in izvolili novo vodstvo. Krajše poročilo je napisala članica organizacijskega odbora za pripravo srečanja Polona Kemperle.

Dan uradnega začetka 6. svetovnega srečanja Krščanskega bratstva bolnikov in invalidov je 21. julij. To je bil dan prihodov večine od 56 udeležencev iz 26 držav s štirih kontinentov našega sveta. Prepletanje različnih jezikov in začetno spoznavanje je prineslo vsem udeležencem veselo pričakovanje na dan odprtja srečanja.

Slovesnost smo začeli s sveto mašo v cerkvi svetega Jožefa v Celju, ki jo je skupaj s petnajstimi duhovniki daroval celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. V svojem nagovoru je ovrednotil pomembnost srečanja ter mesto bolnikov in invalidov v Cerkvi in svetu. Med drugim se je bolnikom in invalidom v imenu Cerkve zahvalil in prosil, da bi bili vsi, okrepljeni po tem srečanju, nosilci veselega sporočila po svetu, da smo učenci Jezusa Kristusa in skrivnosti njegovega križa in vstajenja.

Sveto mašo ob začetku srečanja je daroval škof Stanislav Lipovšek.
Sveto mašo ob začetku srečanja je daroval škof Stanislav Lipovšek. © mm

Po sveti maši je je sledilo slovesno odprtje srečanja, ki je potekalo v Kardinalovi dvorani v Domu svetega Jožefa. Uvodni pozdrav je imel voditelj Bratstva v Sloveniji, Tone Planinšek. Ob pozdravu vsem zbranim je izrekel tudi pomenljivo misel: "Ne le v zdravju, tudi v bolezni smo soodgovorni za svoje življenje, zato nam je Bratstvo dano kot darilo, za učenje v trpljenju, kako uporabiti svoje zmožnosti in talente, za duhovno rast. V tem duhu je tudi geslo oziroma vodilo našega letošnjega bratskega srečanja: Še bomo gradili v občestvu." Za njim je zbrane pozdravila mednarodna predstavnica Bratstva Maria Dolores Varea Andres. Njen španski temperament in širok nasmeh sta govorila o veselju trenutka. Prebrala je besede dozdajšnje voditeljice svetovnega Bratstva Dolors Vazkuez Aznar, ki je vsa v darovanju za bolnike in invalide po svetu v začetku letošnjega leta odšla v večnost. Sledila sta nagovora podžupanje mestne občine Celje, mag. Darje Turk, ki je izrazila ponos in veselje, da se ta dogodek odvija v knežjem mestu Celje, ter predsednice in poslanke N.Si Ljudmile Novak, ki je med drugim s ponosom povedala, da se je dolga leta prav ob invalidih in bolnikih učila, kako ima vsak človek svoje poslanstvo na tem svetu.

Prvi dan srečanja je zbrane nagovorila tudi predsednica N.Si.
Prvi dan srečanja je zbrane nagovorila tudi predsednica N.Si. © nn

Veseli smo bili tudi mnogih drugih gostov. Z nami so bili nekdanja duhovna asistenta Bratstva v Sloveniji Vlado Bizant in Roman Travar ter zdajšnji asistent Borut Pohar. Dogodka so se udeležili predstavniki različnih redov na Slovenskem, predstavniki invalidskih organizacij ter nekateri naši člani Bratstva, sodelavci in dobrotniki.

Svetovno srečanje je slovesno odprt škof Lipovšek. Program je povezoval Jure Sešek, z glasbo sta slovesne trenutke obogatila baritonist Primož Krt in pianist Ivo Umek. Sledila je še zahvala in vabilo na zdravico z vinom, kjer smo skupaj nazdravili drug drugemu in prihajajočim dnem, ki so za člane Bratstva v Sloveniji in po svetu velikega pomena. Verjamemo, da bodo sadov tega dela deležni mnogi bolniki in invalidi po vsem svetu, prek njih in z njihovim pričevanjem pa tudi vsi ostali.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.