Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež danes v Caserto

Papež in Sveti sedež | 26.07.2014, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek se bo danes popoldne mudil v Caserti v italijanski deželi Kampaniji. Najprej se bo v tamkajšnji kraljevi palači srečal z duhovniki iz škofije, nato pa bo sledila sveta maša na trgu pred palačo. Današnja godovnjakinja sv. Ana je namreč zavetnica tega mesta. Sveti oče se bo v Caserto vrnil tudi v ponedeljek. Namen njegovega drugega obiska bo srečanje s pastorjem Giovannijem Traettinom, prijateljem iz obdobja, ko je še deloval v Buenos Airesu. Ta obisk bo strogo zasebne narave.

Caserta je »nikogaršnja zemlja«, kjer se oseba izgubi, kjer je močno občutiti razkroj pokrajine, družbeno in kulturno nerazvitost. Tako so zapisali kristjani iz Caserte v pismu leta 1992 papežu Janezu Pavlu II. Dvaindvajset let pozneje so se znova s pismom obrnili na Petrovega naslednika, tokrat papeža Frančiška, tik pred njegovim obiskom. Pišejo o poostritvi situacije v tem mestu, ki že tako velja za kraj, kjer so pravice zanikane, obsojen zaradi fevdalstva lokalne politike in ekonomske oblasti. Naše mesto – beremo v pismu – je bilo vedno brez nekega načrta, zato tukaj vse propade. Potrebe manj bogatih niso upoštevane; najmanjši in najšibkejši so odrinjeni.

Redovniki in druga krščanska združenja, ki si v Caserti prizadevajo za pravičnost in bratstvo, zatorej polagajo veliko upanja v obisk papeža Frančiška. Med njimi je tudi duhovnik Domenico Dragone, rektor svetišča Naše Gospe iz Fatime v bližnjem kraju Marcianise, ki se bo danes popoldne udeležil srečanja v kraljevi palači. Za Radio Vatikan je povedal, da se v teh dvaindvajsetih letih s praktičnega vidika v Caserti zares ni veliko spremenilo. Pa vendar so bili na nekaterih področjih narejeni majhni koraki, ki običajno niso opaženi: »V vsaki župniji imamo na primer tako imenovane centre za poslušanje, na katere se obrnejo verniki, ki nimajo ekonomskih sredstev, in lahko tu najdejo recimo zdravnika, ki pozdravi njihovega otroka.« Gre za »verigo solidarnosti«, je dodal Dragone.

Nato je predstavil še negativno stran mesta, ki ga bo obiskal papež Frančišek. Je eno izmed tistih, od koder ljudje bežijo. In sicer zaradi ozračja, ki je že skoraj »strupeno«. Naši upravitelji, je pojasnil rektor, še »niso razumeli, da če se bo okolje vse bolj razkrajalo, bodo posledice trpeli tudi sami«. Dogaja se namreč, da v tistem okolišu umira vedno več otrok in drugih, in to prav zaradi onesnaženosti ozračja. Območje je med drugim tako že dobilo vzdevek »dežela tumorjev«.

Poleg tega je Domenico Dragone omenil neskončno vrsto aretacij in ugrabitev. Večina želi obogateti na hitro in ne dan za dnem pošteno delati. Mentaliteta je tako zelo zgrešena, da je včasih potrebno imeti priporočilo celo za župnika, katerega nekdo prosi samo za krstno potrdilo. Pasivnost je žal mogoče občutiti tudi med mladimi. Večina med njimi se namreč le s težavo ustavi tako, da bi o stvareh dobro premislili. Dragone je spomnil, da je bil zanj eden najlepših darov, ko je med študijem v semenišču imel možnost tišine za razmislek: »Primanjkuje časa, da bi lahko premislili, da bi razumeli, kje smo, kdo smo in kam gremo

»Papež nam bo v Caserti verjetno povedal stvari, ki so že bile rečene,« je nato nadaljeval rektor Marijinega svetišča, »toda ko jih bo izrekel on ob tej konkretni okoliščini, bodo lahko vstopile v kakšno srce in ga preoblikovale. Čudeži se dogajajo počasi.« Tako kot je spomnil sveti Janez XXIII., ko je začel drugi vatikanski koncil, namreč ni naliv tisti, ki naredi zemljo rodovitno, temveč »počasen in lahen dežek«. Zatorej ne bo papeževo sporočilo samo dovolj, da bi preoblikovalo Caserto. Potrebno ga bo poslušati in premišljevati o njem. Nato pa bosta na vrsti hoja in delo.

Vir: Radio Vatikan

 

 

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...