Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Kaldejski patriarh Sako pisal Ban Ki Munu

Cerkev po svetu | 25.07.2014, 07:26 Marta Jerebič

Patriarh kaldejske katoliške Cerkve Louis Sako je generalnemu sekretarju OZN Ban Ki Munu napisal pismo, v katerem opisuje težko situacijo kristjanov v Iraku.

»Nestabilnost v Iraku ogroža celotno regijo,« začne pismo patriarh Sako in nadaljuje, da je nestabilnost v regiji »zaskrbljujoča zaradi povečanih napadov na kristjane in manjšine«. V imenu krščanske skupnosti poziva Združene narode, naj politično pritisnejo na mednarodno skupnost. Varnostni svet namreč ne more stati ob strani in gledati kruta dejanja, storjena nad kristjani. Zločini nad kristjani so zločini proti človeštvu, navede besede Ban Ki Muna msgr. Sako in ga prosi, naj vse spodbudi k spoštovanju človekovih pravic.

»Mi, kristjani smo miroljubni državljani, ujeti sredi spopada med suniti in šiiti ter tudi napadov vojaških skupin,« izpostavi patriarh kaldejske Cerkve in spomni, da je krščanska skupnost že veliko pretrpela zaradi sektaških konfliktov, terorističnih napadov, migracije in sedaj zaradi etničnega čiščenja: vojaki namreč želijo »izbrisati krščansko skupnost«.

Združene narode zato pozivajo, naj pritisnejo na iraško vlado in zaščitijo etnične in verske manjšine. Nova vlada bi se morala obvezati, da bo zaščitila manjšine in se borila proti ekstremizmu. Msgr. Sako v imenu kristjanov v Iraku Združene narode tudi poziva, naj pospešijo humanitarno pomoč in zagotovijo, da bo prišla do skupnosti in ranljivih skupin, ki potrebujejo nujno pomoč. Glede na trenutne razmere bi ta potreba po pomoči lahko trajala več kot leto. Razseljeni kristjani potrebujejo vodo, zdravila in osnovne usluge. »Združene narode pozivamo, naj razvijejo načrt ali strategijo za zaščito in ohranitev naše dediščine, ki so jo vojaki oropali in zažgali,« poudari patriarh Sako in še doda, da se cerkve in starodavne samostane še vedno zažiga in da jih bo zelo težko ponovno zgraditi.

Vir: Radio Vatikan

Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.