Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež prihodnje leto tudi v New York in Mehiko?

Papež in Sveti sedež | 17.07.2014, 10:11 Marta Jerebič

Bliža se papežev obisk v Južno Korejo, kjer se bo mudil od 14. do 18. avgusta. Od mednarodnih potovanj Frančiška letos čaka še obisk v Albaniji, 21. septembra. Od 13. do 15. januarja prihodnje leto se bo mudil na Šri Lanki in Filipinih, septembra 2015 pa se bo najverjetneje udeležil svetovnega srečanja družin v Filadelfiji v ZDA. Ob tem ga vabijo tudi v New York in Mehiko.

Novi newyorški župan Bill de Blasio je uradno povabil na obisk papeža Frančiška. Na tiskovni konferenci v torek je dejal, da so mu po newyorškem nadškofu, kardinalu Timothyju Dolanu, izročili uradno povabilo. Zadnji papež, ki je obiskal New York, je bil Benedikt XVI., in sicer aprila 2008. Takrat je med drugim molil tudi na točki nič, prizorišču terorističnih napadov 11. septembra 2001. Newyorški župan je izrazil prepričanje, da bo Frančišek prišel, nemara prihodnje leto. Septembra 2015 se bo namreč udeležil svetovnega srečanja družin, ki bo potekalo v Filadelfiji. To mednarodno potovanje bi lahko zajemalo tudi postanek v Mehiki, o čemer se je v teh dneh z mehiškimi oblastmi in tamkajšnjo katoliško Cerkvijo pogovarjal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Papež naj bi si ob vse bolj dramatičnem pojavu migracij želel obiskati predvsem mesta ob meji z ZDA. Omenjajo se mesta Tijuana, Ciudad Juarez in Metamoros. Tam so prisotni mamilarski karteli, nasilje, izsiljevanje, trgovina z ljudmi.

V zadnjem času se veliko govori tudi o želji papeža Frančiška, da bi obiskal Kitajsko, kar ni uspelo še nobenemu njegovemu predhodniku. Vatikan in Kitajska uradnih pogovorov nista imela že 63 let. Neuradni pogovori so bili, kolikor je znano, nazadnje leta 2010. Frančišek je sicer v pogovoru za Corriere della Sera v marcu dejal: 'Kitajski smo blizu,' ter dodal, da si je s kitajskim predsednikom Xijem Jinpingom izmenjal pisma. Neimenovani kitajski jezuit, ki je prepričan, da si Frančišek močno želi obiska, pa je razkril, da Vatikan želi premestiti svojo diplomatsko misijo Svetega sedeža oziroma nunciaturo s Tajvana na celinsko Kitajsko. Da si Sveti sedež in Ljudska republika Kitajska dejavno prizadevata za izboljšanje medsebojnih zapletenih odnosov, je na tiskovni konferenci povedal eden izmed v petek novoimenovanih hongkonških pomožnih škofov Stephen Lee Bun-san.

A nekdanji hongkonški škof, kardinal Joseph Zen, v pogovoru za Corriere della Sera papeža poziva, naj ne obišče Kitajske, saj bi ga zmanipulirali. Komunistična partija bi mu namreč pokazala nezakonite škofe, maloštevilnim pogumnim katoličanom pa bi preprečila, da bi se srečali s papežem.

Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.