Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Volilni izid 2014 (foto: volitve.gov.si/dz2014)
Volilni izid 2014

Škof Glavan: Vsem želim, da bi uspešno delovali v korist države

Slovenija | 14.07.2014, 13:10

Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan je v prvem odzivu na izid volitev čestital zmagovalcu Miru Cerarju ter izrazil veselje nad volilnim rezultatom vseh strank in poslancev, ki se zavzemajo za krščanske vrednote. Tudi v drugih verskih skupnostih so se odzvali na včerajšnji volilni dan.

Po besedah škofa Andreja Glavana so bile nedeljske volitve za državljane še ena priložnost, da oddajo svoj glas tistim strankam in kandidatom, ki jim najbolj zaupajo in od katerih veliko pričakujejo. „Za doseženi volilni rezultat čestitam dr. Miru Cerarju in mu želim, da čim prej oblikuje strokovno in programsko močno vlado, ki se bo pripravljena odločno soočiti z vsemi ekonomskimi in socialnimi izzivi naše države ter čim prej povrnila zaupanje državljanov v pravno državo,“ je zapisal škof Glavan in hkrati izrazil veselje nad volilnim rezultatom vseh strank in poslancev, ki se zavzemajo za krščanske vrednote miru, solidarnosti in verske svobode. „Tem in vsem drugim želim, da bi uspešno delovali v korist države, naroda in vseh državljanov,“ je zapisal škof Glavan.

V Islamski skupnosti, Evangeličanski in Srbski pravoslavni cerkvi izidov parlamentarnih volitev ne komentirajo. Kot pravi tajnik islamske skupnosti Nevzet Porić, gre Slovenija naprej. V skupnosti imajo po njegovih besedah več odprtih vprašanj, kot sta prostor za molitev v ljubljanskem kliničnem centru in sodelovanje z obrambnim ministrstvom. Prav tako jim doslej ni uspelo od vlade pridobiti pomoči pri gradnji džamije.

Kot pravi paroh Srbske pravoslavne cerkve Peran Bošković, je v odnosu z državo narejenega že veliko dobrega, a se vedno lahko naredi kaj bolje. Prihodnja vlada se bo morala sicer po njegovih besedah ukvarjati predvsem z življenjskimi vprašanji, saj ljudje živijo vsak dan slabše.

Tako kot Bošković je tudi evangeličanski škof Geza Filo izrazil pričakovanje, da se enkrat dokončno uredi zakon o verski svobodi, ki ga spreminja vsaka vlada. Od nove vlade Filo pričakuje strpen in dober odnos v dobro vseh.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.