Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež: Tudi v počitnicah ob nedeljah zajemajmo pri mizi Božje besede

Svet | 13.07.2014, 15:24

Kljub nevihtam, ki so se vse dopoldne vrstile nad večnim mestom, se je na Trgu svetega Petra v Vatikanu zbralo veliko število ljudi, ki so želeli prisluhniti besedi papeža Frančiška, z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Posebej vidna je bila skupina, ki je predstavljala dogajanje ob jutrišnji 400. obletnici smrti svetega Kamila de Lellisa, ki je v Italiji in drugod po svetu znan po uspešnem delovanju bolnišnic in skrbi za uboge. Sveti oče je tej skupini namenil poseben pozdrav. Njegove pozornosti so bili deležni tudi člani tako imenovane Družine radia Marije, ki so poromali na Jasno Goro in Čenstohovo na Poljskem, ter pomorščaki in njihove družine. Papež Frančišek je opoldanski nagovor posvetil razlagi pomena današnjega evangeljskega odlomka, ki predstavi priliko o sejalcu in semenu.

Jezus je priliko pripovedoval množici, ki se je ob njem zbrala na obrežju Galilejskega jezera. "Tokrat se je Jezus ni omejil samo na pripoved prilike, temveč jo je svojim učencem tudi razložil. Seme, ki je padlo ob pot, predstavlja ljudi, ki slišijo oznanilo Božjega kraljestva, a ga ne sprejmejo. Tako pride hudič in Besedo odnese. Hudi duh namreč noče, da bi seme Evangelija vzklilo v srcih ljudi. To je prva podoba. Druga govori o semenu, ki je padlo na kamnita tla. To predstavlja ljudi, ki poslušajo Božjo Besedo in jo takoj sprejmejo, vendar na površen način, nimajo korenin in so omahljivi. Ko se torej pojavijo težave in stiske, ti ljudje takoj omagajo. V tretjem primeru gre za seme, ki je padlo med trnje. Jezus razloži, da gre za osebe, ki Božjo Besedo poslušajo. Zaradi njihovih posvetnih skrbi in zapeljevanja bogastva, pa je ta Beseda v njih zadušena. Končno seme, ki pade v rodovitno zemljo, predstavlja tiste, ki Božjo besedo poslušajo, jo sprejmejo, nanjo pazijo in jo razumejo. Ta obrodi svoj sad. Popoln zgled te dobre zemlje najdemo v Devici Mariji," je dejal sveti oče.

V nadaljevanju je spomnil, da omenjena prilika govori danes tudi vsakemu od nas, kakor je spregovorila Jezusovim poslušalcem pred dva tisoč leti. Spominja nas, da smo mi tista zemlja, komor Gospod neutrudno seje seme svoje Besede in svoje ljubezni. Ob tem nas je sveti oče vprašal po razpoloženju, s kakršnim jo sprejemamo. Vprašamo naj se, kakšno je naše srce, na kakšno zemljo spominja - ali na cesto, na kamnita tla ali na trnje. Po njegovih besedah je od nas odvisno, da postanemo dobra zemlja brez trnja in kamnov, očiščena in pozorno negovana, takšna da lahko obrodi dobre sadove za nas in za naše bližnje.

Nato je papež Frančišek posegel v živo, ko je dejal, da nam bo dobro delo spomniti se, da smo tudi mi sejalci. Povabil je, naj se vsakdo vpraša, kakšne vrste seme prihaja iz našega srca in iz naših ust? Vemo, da lahko naše besede opogumljajo ali pa ponižujejo, da lahko spodbujajo življenje ali pa ga uničujejo. Tudi v evangeliju je zapisano, da nas opredeljuje to, kar prihaja iz naših ust in iz našega srca.

Skladno s počitniškim obdobjem, ki ga živimo, je nato spomnil, da je pri vsaki sveti maši seme evangelija posejano v nas na vedno nov način. To seme je treba sprejeti, varovati in po njem živeti. Tudi v teh poletnih mesecih med počitnicami je pomembno, da vsako nedeljo pri mizi Božje besede zajemamo luč in moč za svojo življenjsko pot.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...