Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Finale svetovnega nogometnega prvenstva bo vatikanski derbi

Svet | 13.07.2014, 02:15

Svetovno nogometno prvenstvo v Braziliji je pri koncu. Potem ko je boj z Brazilijo za tretje mesto dobila Nizozemska s 3:0, je na sporedu le še veliki finale. Za naslov se bosta pomerili reprezentanci Argentine in Nemčije. Ker gre med drugim za obračun rojakov zdajšnjega papeža Frančiška in prejšnjega papeža Benedikta XVI., se je derbija, ki ga bo nocoj gostil stadion Maracana v Riu de Janeiru, v medijih že prijel vzdevek vatikanski. Sveti oče Frančišek je pred sklepnim dejanjem mundiala sicer znova spomnil na povezovalno vlogo športa. V tem smislu lahko razumemo tudi nekaj pobud, ki so zakrožile v javnosti.

Ker se bodo za končno zmago na svetovnem nogometnem prvenstvu udarili prav Argentinci in Nemci, je v zadnjih dneh številne novinarje zanimalo, ali bosta oba papeža skupaj spremljala tekmo. Kot je pred dnevi povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža, pater Federico Lombardi, zaslužni papež Benedikt XVI. finala mundiala zelo verjetno ne bo ogledal. Po drugi strani se bo njegov naslednik papež Frančišek, ki velja za nogometnega navdušenca, vsaj pozanimal o izidu, če morda obračuna ne bo spremljal. Pater Lombardi je poudaril še, da sicer oba vselej poudarjata, naj zmaga boljši.

Sveti oče Frančišek je ob koncu mundiala prek družbenega omrežja Twitter sporočil, da je tudi tokratno svetovno nogometno prvenstvo združilo ljudi različnih držav in veroizpovedi. "Šport naj vedno vzpodbuja kulturo srečevanja," je dodal.

Na Twitterju je vzklila tudi pobuda o minuti za mir pred velikim finalom mundiala. Simbolično bi predstavljala željo o prenehanju vojn po vsem svetu - ne le za minuto ali čas trajanja nogometne tekme, ampak za vselej. "Želimo izkoristiti trenutek, ko bo ves svet pred televizijskimi zasloni, da bi tako odprli možnost za prihod miru," je pojasnil vodja športne pisarne v Papeškem svetu za kulturo, msgr. Melchor Sanchez de Toca. Pobudo je namreč podprl predsednik tega vatikanskega dikasterija, kardinal Gianfranco Ravasi, ki je tvitnil svetopisemski stavek iz Prve knjige kraljev: "Za ognjem glas rahlega šepeta." (1Kr 19,12) Ko iščemo mir, iščemo tudi Boga. Kot je dodal msgr. de Toca, naj bo za kristjane ta minuta tišine minuta tihe molitve in prošnje k Bogu. Ali bodo organizatorji svetovnega nogometnega prvenstva predlog upoštevali, po njegovih besedah niti ni pomembno. Namen je predvsem spodbuditi čim več ljudi, da bi prosili za mir in bi si zanj prizadevali s konkretnimi dejanji.

Eno takšnih konkretnih dejanj bo gotovo nogometna tekma zvezdnikov za mir. Eden glavnih prirediteljev bo, tako je pred dnevi poročal vatikanski časopis L'Osservatore Romano, papež Frančišek. Dogodek bo gostil rimski olimpijski stadion, žogo naj bi na nogometni zelenici med drugimi brcali Roberto Baggio, Zinedine Zidane, Lionel Messi in Francesco Totti. Ekipo, ki bo nosila mavričaste drese zastave miru, bo s klopi spremljal Portugalec Jose Mourinho.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...