Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Papež nagovoril študente in delavce v Campobassu

Papež in Sveti sedež | 05.07.2014, 10:33 Marta Jerebič

Papež Frančišek se danes mudi v južnoitalijanski pokrajini Molise. Obisk, ki poteka pod geslom Bog se ne utrudi odpuščati, je začel v kraju Campobasso. Najprej se je na tamkajšnji univerzi srečal s študenti in delavci. Podatki kažejo, da je kar 30 odstotkov mladih med 20-im in 30-im letom brezposelnih.

Papež Frančišek je svoje besede navezal na pričevanji dveh mladih – kmetovalca, ki dela na domači kmetiji, in zaposlene ženske v Fiatu, mamice 15 mesečnega sina in znova v pričakovanju. Ob slednji je razmišljal tudi o usklajevanju dela z družino in o vprašanju nedeljskega dela, ki ne zadeva samo vernike, ampak vse, saj gre za etično izbiro. “Dela prosta nedelja – razen, ko gre za nujne storitve – potrjuje, da ima človek prednost pred ekonomijo. Morda je prišel čas, da se vprašamo, če je nedeljsko delo zares svoboščina.”

Papež je nato pojasnil, da biti brezposeln, ne pomeni samo ne imeti nujnih sredstev za preživetje, saj vendar lahko jemo vsak dan, tako da se zglasimo na Karitas ali pri drugih človekoljubnih organizacijah. “Problem je v tem, da brezposlena oseba ne prinaša kruha na mizo in to je tisto, kar mu jemlje dostojanstvo. Zato največji problem ni lakota, ampak dostojanstvo.

K pričevanju diplomiranega agronoma o varovanju zemlje, ki naj bi dajala sad brez pritiranega izkoriščanja, je papež dodal: “Eden največjih izzivov našega časa je tak način razvoja, ki bo spoštoval stvarstvo. V svoji domovini Ameriki gledam, kako se številni gozdovi spreminjajo v jalovo zemljo, ki ne rodi sadov. Naš greh je ta, da izkoriščamo zemljo in ji ne dopuščamo, da bi nam dala tisto, kar ima v sebi s pomočjo našega obdelovanja," je še dejal papež.

Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...