Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Samostani Meteore (foto: ARO)
Samostani Meteore

Prek Meteore do Evboje - 2. dan radijskih počitnic

Radijske počitnice | 22.06.2014, 08:00 Tone Gorjup

Prvi dan 12. radijskih počitnic smo preživeli na ladji, na kateri smo imeli srugi dan zjutraj tudi nedeljsko sveto mašo. Zgodaj dopoldne smo bili spet na avtobusih, ki nas bodo zvečer pripeljali na cilj našega potovanja grški otok Evbojo. Na poti do tja smo se ustavili v duhovnem in umetniškem središču grškega pravoslavja, pri samostanih na skalnih pečinah, ki jih poznamo pod skupnim imenom Meteora.

Sredi noči se je naša ladja znova približala obali, tokrat albanski, ki jo je kmalu zamenjala grška. Pred nami je bilo še nekaj ur plovbe po Jonskem morju. Medtem smo z zgodnjo jutranjo mašo našo pot prek osrednje Grčije do otoka Evboja priporočili Gospodu. Po šestindvajsetih urah vožnje smo bili v pristanišču Igumenitsa, kjer se ustavlja večina ladij, ki priplujejo iz smeri Jadranskega morja. Spet smo bili na avtobusih, ki so zapeljali na eno od glavnih cest, ki povezuje pristanišče ob Jonskem morju s Solunom na vzhodni strani Grčije. Po nekaj urah vožnje so vozniki avtobusov zavili proti jugu z namenom, da si ogledamo znamenite pravoslavne samostane Meteora. Srce današnjega grškega pravoslavnega meništva predstavlja gora Athos.

Samostani Meteora pa so bili duhovno, kulturno in umetniško središče pravoslavja v preteklosti. Danes jih številni obiskujejo kot turistično znamenitost, saj sodijo v kulturno dediščino Unesca. Le v enem izmed njih še živijo redovnice, ki del svojega samostana pokažejo tudi obiskovalcem.

12. radijske počitnice - Meteore
12. radijske počitnice - Meteore © ARO

Z Meteorov se bomo napotili proti jugu Grčije, kjer kraljujejo Atene, a jih danes ne bomo videli. Že prej bomo krenili proti obali Egejskega morja in prek mostu, ki povezuje celino z drugim največjim gršim otokom Evbojo, prevozili še zadnje kilometre do Erétrije, kjer se nahaja naš hotelski kompleks.

Radijske počitnice
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...