Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Prevorje in Prevorjani (foto: Vesan Sever Borovnik)
Prevorje in Prevorjani

Prevorje in Prevorjani

| 09.06.2014, 22:42

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili knjigo spominov in zgodb, ki odkrivajo delček življenja Prevorjanov iz sredine prejšnjega stoletja. Gostili smo avtorico knjige gospo Marijo Gubenšek iz Žegra na Kozjanskem ter ljudske pevce in godca s Prevorja.

Marija Gubenšek, rojena Lah, se je rodila 8. septembra 1939 na Lopaci. Osnovno šolo je obiskovala na Prevorju. Mladost je preživela doma v Grabnah. Leta 1956 se je s starši preselila k onemoglim starim staršem v Kote, zaselek vasi Žegar. Želela je postati učiteljica, a je ostala doma, saj so jo potrebovali za skrb petih starejših ljudi. Leta 1964 se je poročila in v zakonu rodila štiri otroke. Trije so šolanje zaključili z univerzitetno diplomo, eden pa je doktoriral. Avtoričino življenje je zaznamovalo trdo kmečko delo na kozjanskih bregovih. Vedno je tudi rada prepevala; tako pri cerkvenem zboru kot tudi v skupini ljudskih pevcev s Prevorja.

Marija Gubenšek
Marija Gubenšek © Vesan Sever

Že kot otrok pa je rada poslušala pripovedi odraslih in starejših ljudi. Njihove zgodbe so se jo dotaknile in jih še danes doživeto pripoveduje. Na pobudo domače učiteljice Marije Frece Perc jih je zbrala in zapisala v pristnem domačem narečju. Starejši se med seboj še danes pogovarjajo „po domače“, v narečju, mladi pa govorijo knjižno. Nastala je knjiga spominov in zgodb, ki odkrivajo delček težkega življenja Prevorjanov iz sredine prejšnjega stoletja. V knjigi avtorica piše o križih in težavah malih ljudi, košnji, kolinah in drugih kmečkih opravilih, zimskih ročnih delih (pletenju košar, jopic in nogavic, nadalje o rokodelcih; pintarjih, šuštarjih, žnidarjih, tišlarjih, cimermanih ...), pa o babjih čenčah, prevorskih gruntih, izbiri moža, Ameriki – deželi sanj, vojni ... S temi zgodbami je ohranila spomin na življenje svojih prednikov.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...