Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Felipe (foto: Splet)
Felipe

Kronanje v Španiji brez bogoslužja

| 18.06.2014, 12:34 Marta Jerebič

46-letni španski princ Felipe bo opolnoči uradno postal kralj. Pred obema domovoma španskega parlamenta bo prisegel jutri dopoldne. Slovesnost bo potekala brez prisotnosti tujih državnih voditeljev in članov kraljevih družin. Po prisegi se bo nov kraljevi par popeljal po madridskih ulicah in nato zbranim pomahal z balkona kraljeve palače. Družbo jima bosta delali hčerki Leonor in Sofia, stari osem in sedem let. Prva bo z očetovo prisego postala najmlajša neposredna prestolonaslednica v Evropi. Tokrat po slovesnosti ni predvideno obhajanje bogoslužja v madridski stolnici, čeprav bo Felipe od svojega očeta kralja Juana Carlosa prevzel naziv »Njegovo katoliško visočanstvo«.

Kot poroča tednik Družina, si španski kralji že nekaj stoletij podajajo častni naziv »Njegovo katoliško visočanstvo«, ki jim ga je nekoč podelil papež. A tokrat med preprosto slovesnostjo v parlamentu ne bo verskih simbolov: 46-letni prestolonaslednik ne bo prisegel »pri Bogu in svetih evangelijih« kot njegov oče, ampak le na ustavo. Španski publicist Jose Apezarena za nemško katoliško agencijo KNA pojasnjuje, da je Felipe globoko veren in dejaven katoličan in se močno zaveda katoliške zgodovine in izročila španske kraljevine. Ker pa je Španija uradno nekonfesionalna država, novi kralj iz slovesnosti ob kronanju »izključuje sleherni verski značaj obreda«.

Španska kraljeva rodbina ima sicer v palači v Madridu lastno kapelo, v kateri vsako nedeljo obhajajo bogoslužje za vse družinske člane. Felipe je bil veliko let tudi ministrant v tej družinski kapeli. Predvsem njegova mati Sofia je dala zelo veliko na katoliško vzgojo svojega sina. Tudi Felipe je svoji hčerki, 8-letno Leonor in 7-letno Sofio, vpisal v zasebno osnovno šolo Santa Maria de los Rosales na severozahodu španske prestolnice.

Španski škofje so prepričani, da bo tudi naslednik kralja Juana Carlosa ohranil tradicionalno tesno povezavo med Cerkvijo in kraljevo palačo.

Kakorkoli, pred Felipejem je zahtevna naloga, da kot kralj obnovi zaupanje ljudi v monarhijo, potem ko so zadnja leta vladanja njegovega očeta zaznamovali škandali. Moral bo nasloviti tudi številne druge težave, ki pestijo Špance, vključno z nezadovoljstvom zaradi izjemno visoke stopnje brezposelnosti ter težnjami po neodvisnosti v Kataloniji, kjer želijo novembra izvesti referendum o tem vprašanju.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...