Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Med dobitniki Ratzingerjeve nagrade prvič ženska

Cerkev po svetu | 18.06.2014, 10:12 Marta Jerebič

Letošnjo Ratzingerjevo nagrado bosta prejela teologinja iz Francije in poljski duhovnik, je včeraj v Vatikanu sporočil predsednik znanstvenega odbora Vatikanske ustanove Joseph Ratzinger - Benedikt XVI. kardinal Camillo Ruini. Biblijska strokovnjaka bosta odlikovana za njune 'izjemne teološke dosežke', je dejal Ruini. 68-letna francoska profesorica teologije Anne-Marie Pelletier in 63-letni poljski duhovnik in izdajatelj revije Waldemar Chrostowski bosta nagrado prejela 22. novembra.

To bo 4. podelitev Ratzingerjeve nagrade, prvič bo med odlikovanimi ženska. Pelletierjeva predava sveto pismo in hermenevtiko na fakulteti Notre-Dame pariškega semenišča. Je avtorica številnih knjig in prispevkov v strokovnih revijah, med drugim o vlogi žene v krščanstvu in v Cerkvi. Kot teološka izvedenka se je leta 2001 udeležila škofovske sinode o škofovski službi. Duhovnik varšavske nadškofije Chrostowski je prav tako izvedenec za Sveto pismo in močno deluje na področju katoliško-judovskega dialoga. Od leta 1987 poučuje na teološki fakulteti v Varšavi, ki se zdaj imenuje Univerza kardinala Stefana Wyszynskega. Ureja poljsko revijo Collectanea Theologica in pripada znanstvenemu sosvetu več drugih strokovnih revij. Sodeloval je na škofovski sinodi leta 2008 o Svetem pismu. Poleg tega je Chrostowski svetovalec pri verski komisiji poljske škofovske konference.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...