Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Papež: trpeči potrebujejo ljubezen, ne lepih besed

Svet | 14.06.2014, 14:32 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je dopoldne na Trgu sv. Petra srečal s približno 20.000 prostovoljcev gibanja Misericordie, ki se posvečajo pomoči ljudem v stiski, in skupinam Fratres, v katera so povezani darovalci krvi. Zahvalil se jim je za pomembno delo, ki ga opravljajo za bližnjega, ki trpi.

Papež je zbranim dejal, da morajo naše besede in dejanja izražati solidarnost, pripravljenost, da nam bolečina drugih ne ostane tuja. To naj bi delali z bratsko toplino in brez pokroviteljstva. Mediji danes poročajo o številnih oblikah revščine in trpljenja. Zato po papeževih besedah obstaja nevarnost, da bomo postali dobro informirani gledalci, a zunaj teh realnosti, ali da bomo imeli lepe govore, ki se bodo zaključili z ustnimi rešitvami in izmikanjem resničnim problemom. „Besed smo slišali že veliko, a to kar je treba, je delo, krščansko pričevanje, napotiti se k trpečim, kot je to storil Jezus. Posnemajmo Jezusa, ki je šel na ulice, ni načrtoval ne revežev, ne bolnih, ne invalidov, ki so mu prekrižali pot. Zaustavil se je pri prvem, ki ga je srečal, in postal navzočnost, ki priskoči na pomoč, znamenje Božje bližine, ki je dobrota, previdnost in ljubezen“, je dejal papež Frančišek.

Gibanje Misericordie letos obhaja 770-letnico obstoja. Gre za najstarejše gibanje prostovoljcev v Italiji. Nastalo je leta 1244 v Firencah, da bi častili Boga z deli usmiljenja do bližnjega. Danes šteje 689 bratovščin z več kot 700 sedeži, ki delujejo po vseh Italiji, ter približno 670.000 člani. Skupin darovalcev krvi Fratres je približno 600, vsega skupaj več kot 133.000 aktivnih darovalcev. Nastale so pod okriljem Misericordie v 50-ih letih prejšnjega stoletja.

Iz Vatikana so sicer danes sporočili, da ves mesec julij in avgust papež ne bo maševal v kapeli doma Sv. Marte v navzočnosti vernikov, splošnih avdienc pa ne bo imel ves mesec julij. Vsako nedeljo pa bo papež z verniki zmolil opoldansko molitev Angelovega češčenja.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.