Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Cerkev bo dobila šest novih svetnikov

Svet | 13.06.2014, 09:13 Marjana Debevec

Na praznik Kristusa, Kralja vesolja, 23. novembra, bo Cerkev dobila šest novih svetnikov. Tako je bilo odločeno med rednim javnim konzistorijem, ki ga je papež Frančišek prav s tem namenom sklical včeraj dopoldne v vatikanski apostolski palači.

Novi svetniki so: Giovanni Antonio Farina, škof v Vicenzi in redovni ustanovitelj, ki je živel v 19. stoletju; Kuriakose Elias Chavara Svete družine, indijski duhovnik in redovni ustanovitelj, ki je tudi živel v 19. stoletju; Ludovico da Casoria, Italijan, frančiškanski duhovnik in prav tako redovni ustanovitelj v 19. stoletju; Nicola da Longobardi, samostanski brat pavlincev italijanske narodnosti, ki je živel v drugi polovici 17. stoletja; Eufrasia Eluvathingal Presvetega srca, po poreklu iz Indije, redovnica iz kongregacije sester Karmelske Matere Božje, ki je živela na prehodu iz 19. v 20. stoletje; ter Italijan iz 13. stoletja, Amato Ronconi, frančiškanski tretjerednik in ustanovitelj bolnišnice za revne romarje v kraju Saludecio.

Med današnjim konzistorijem se je odvil tudi obred prehoda kardinala Jeana Louisa Taurana, predsednika Papeškega sveta za medverski dialog, iz kardinalskega reda diakona v red prezbiterja. Posledično ga je na njegovem mestu protodiakona nasledil kardinal Renato Raffaele Martino, nekdanji predsednik Papeškega sveta za pravičnost in mir. Poleg Taurana je iz kardinalskega reda diakona v red prezbiterja prešlo še pet drugih kardinalov: Julian Herranz, Javier Lozano Barragan, Attilio Nicora, Georges Cottier in Francesco Marchisano.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...