Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Sporočilo udeležencem kongresa o kazenskem pravu

Svet | 08.06.2014, 19:39

Papež Frančišek je napisal sporočilo udeležencem dveh kongresov. Prvega organizira mednarodna zveza za kazensko pravo in bo septembra potekal v Rio de Janeiru v Braziliji, drugi pa v Tecugicalpa v Hondurasu v organizaciji latinskoameriškega združenja za kazensko pravo in kriminologijo.

Papež je med drugim zapisal, da Cerkev pospešuje pravičnost, ki je humana, usmerjena k spravi in ki vodi zločinca preko vzgojne poti ali težke kazni k rehabilitaciji in popolni vključenosti v družbo.

Po Frančiškovih besedah kazensko pravo zahteva multidisciplinaren pristop, ki si prizadeva združiti in uskladiti vse vidike, ki obsegajo realizacijo popolnoma človeškega, svobodnega, zavestnega in odgovornega dejanja. Tudi Cerkev želi pri tem izraziti svoje stališče, saj gre za njeno evangelizacijsko poslanstvo, v zvestobi Kristusu, ki je prišel oznanjat osvoboditev ujetnikov. Kristjani, Jezusovi učenci so se od vsega začetka borili s slabotnostjo človeškega srca. Na različne načine in z različnimi pobudami so spremljali in podpirali tiste, ki so ostali ujeti pot težo greha in zla. Papež v nadaljevanju pojasni tri elemente, ki so kljub zgodovinskim spremembam bili stalno navzoči: zadoščenje ali popravilo povzročene škode; izpoved, preko katere človek izrazi svoje notranje spreobrnjenje in prisila, da se pride v srečanje z usmiljeno Božjo ljubeznijo, ki ozdravlja.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...