Alen SalihovićAlen Salihović
Poljske zastave (foto: SDM 2013)
Poljske zastave

Na Poljskem so se spomnili prvih povojnih demokratičnih volitev

Svet | 04.06.2014, 18:53

Poljska obeležuje 25. obletnico prvih povojnih demokratičnih volitev, ki so vodile v padec komunizma. Slovesnosti potekajo pod imenom Slavje za svobodo. Med častnimi gosti so bili ameriški, ukrajinski in nemški predsednik. Ameriški predsednik Barack Obama se je ob tej priložnosti tudi prvič srečal z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Slovesnosti ob 25. obletnici prvih povojnih demokratičnih volitev na Poljskem so se začele z mašo v varšavski katedrali, ki jo je daroval tamkajšnji nadškof, kardinal Kazimierz Nycz. Ta je dejal, da je po drugi svetovni vojni razdeljena Poljska združena in svobodna in vse se je začelo na Poljskem.

Osrednja slovesnost se je začela opoldne, med slavnostnimi govorniki pa je bil tudi ameriški predsednik Barack Obama: „Hvala Poljska, hvala za tvoj pogum. Hvala, da spominjaš svet, da ne glede na to, kako krut je zlom, dolge noči, hrepenenje po svobodi in dostojanstvu ne bo izginilo. Hvala Poljska za tvojo železno voljo. Da nam kažeš, da navadni državljani lahko spremenijo tok zgodovine, da bo zmagala svoboda in da na koncu orožje nima moči nad našimi idejami.“

Obama je omenil tudi vlogo sv. Janeza Pavla II., nato pa se je dotaknil razmer v Ukrajini: „Ukrajina se mora sama svobodno odločiti o svoji prihodnosti.“

„Ne bomo sprejeli ruske okupacije Krima ali kršitve ukrajinske suverenosti. Naši svobodni narodi bodo ostali združeni, tako da bodo nadaljnje ruske provokacije pomenile le večjo izolacijo in ceno za Rusijo,“ je še povedal Obama.

Ameriški predsednik Obama se je pred tem v Varšavi sestal z novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Slednjega je označil za modro izbiro za vodenje Ukrajine in poudaril, da narod lahko postane močna, uspešna demokracija, če bo svetovna skupnost stala za tem.

Volitve na Poljskem so bile del predhodnega dogovora med poljsko komunistično oblastjo in sindikatom Solidarnost Lecha Walese, katerega delovanje je bilo v skladu z dogovorom po osmih letih spet dovoljeno. 65 odstotkov mandatov je bilo rezerviranih za poljsko Komunistično partijo, preostali pa so volivci lahko svobodno izbrali.

Volitvam je sledil miren zaton komunistične vladavine na Poljskem.

Kardinal Parolin v Varšavi ob 25. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Poljsko in Svetim Sedežem

Letos mineva tudi 25 let od vzpostavitve diplomatskih odnosov med Poljsko in Svetim Sedežem. Ob tej priložnosti je v Varšavi 2. junija potekalo spominsko srečanje, ki se ga je udeležil tudi kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik. V nagovoru je spomnil, da so bili „novi institucionalni odnosi med Svetim Sedežem in Poljsko postavljeni v kontekst korenitih političnih sprememb, ki so zaznamovale celotno srednjevzhodno Evropo“. Poudaril je, da so bile na Poljskem te spremembe sad velike ljubezni do svobode in družbene solidarnosti, in so kmalu zatem privedle do padca berlinskega zidu, poroča slovensko uredništvo Radia Vatikan.

„Ob pogledu na teh 25 let moram reči, da je bilo to obdobje interesov in ustvarjalnosti.“ Kot prvo novost v tem kontekstu je kardinal omenil versko svobodo, ki je po njegovih besedah v odnosu med Svetim sedežem in Poljsko dobro usklajena, saj ni bila zapisana zgolj v mednarodnem sporazumu, torej konkordatu, ampak tudi v njihovi ustavi.

V okviru obiska na Poljskem je vatikanski državni tajnik v nedeljo, 1. junija, v prisotnosti najvišjih poljskih predstavnikov oblasti daroval zahvalno sveto mašo v svetišču Božje previdnosti v Varšavi. „Kakor Jezus, ste tudi vi svoje zmage dosegli preko križa: poznam zgodovino vašega boja za svobodo.“ S temi besedami je kardinal nagovoril zbrane vernike, ko je razmišljal o poljskem križevem potu proti svobodi. Pozval jih je, naj se ne bojijo kljub „brezposelnosti, emigracijam, strahu pred prihodnostjo, kulturi negotovosti,“ ki postavlja pod vprašaj temelje družine. Vse je spodbudil, naj se priporočajo sv. Janezu Pavlu II., v prepričanju, »da zadnje besede nima tisti, ki razglaša konec tradicionalne družine, ampak Previdnost, ki uresničuje svoje načrte preko družine.“ Prav papež Wojtila nas spominja, „da mora biti kristjan brezpogojno dosleden v svojih izbirah.“ Tudi to je razlog, da bi lahko poljskega papeža imenovali "'zavetnik' vaše svobode,“ je še dodal kardinal Parolin.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...