Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Komisija Svetega sedeža za zaščito mladoletnih krepi svoja prizadevanja za boj proti zlorabam

Cerkev po svetu | 04.06.2014, 10:16 Petra Stopar

Vatikan je v zadnjih desetih letih zaradi obtožb o spolnih zlorabah mladoletnih iz duhovniškega stanu izključil 848 duhovnikov. Član komisije Svetega sedeža za zaščito mladoletnih pater Hans Zollner poudarja, da ta številka odseva kruto realnost, vendar hkrati pomeni upanje. Komisija namerava namreč odkriti in kaznovati primere po vsem svetu, zato bo za pomoč prosila tudi Cerkev v Afriki in Aziji.

Kot je Hans Zollner povedal v pogovoru za agencijo Rome Reports, naraščajoče število odkritih in kaznovanih duhovnikov, ki so spolno zlorabljali mladoletne, kaže, da reforma znotraj cerkvenega prava deluje in da je to tudi dokaz odločenih prizadevanj papeža Benedikta XVI., ki je napovedal korenito reševanje te problematike.

To tudi pomeni, da to novo papeško komisijo še ogromno dela, saj mora oceniti obseg zlorab po vsem svetu. »Spolne zlorabe so prisotne v vsaki državi. Morda ne ravno v vsaki škofiji ali verski skupnosti, ampak imamo podatke od vsepovsod. Eden naših ciljev je ozavestiti vesoljno Cerkev o tem problemu,« je dodal nemški duhovnik.

V komisiji bi radi preprečili zlorabe v prihodnosti, vendar pa ob tem ne zanemarjajo bolečine in trpljenja danes že odraslih oseb, ki so bile v preteklosti žrtve zlorab. Kot pravi Zollner, »skušamo predlagati čisto temeljne stvari, ki bi morale biti že same po sebi umevne, kot na primer, opozoriti na odgovornost škofa ali provinciala, ki primerov zlorab ni resno jemal ali jih je prikrival«.

Kot je še dodal, ponavadi traja leto dni, da žrtev prijavi zlorabo, da pa se je število pritožb v tem postopku zahvaljujoč zadnjim ukrepom vidno zmanjšalo, kar je tudi dobra popotnica za nadaljnje delo te nove papeške komisije.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.