Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

40 let SLORI

| 18.06.2014, 12:50 Matjaž Merljak

Slovenski raziskovalni inštitut (SLORI) letos praznuje 40-letnico ustanovitve. Med junijem in decembrom letos jo bodo obeležili s sklopom strokovnih in promocijskih prireditev, in sicer v vseh treh pokrajinah, kjer je prisotna slovenska narodna skupnost v Italiji (Videm, Gorica, Trst) ter v Ljubljani.

Med prireditvami je prvi na vrsti znanstveni posvet z naslovom Sodobna literatura v Beneški Sloveniji med tradicijo in novimi izziv, ki ga SLORI prireja v četrtek, 19. junija 2014, v občinski dvorani v Špetru, v sodelovanju z Inštitutom za slovensko kulturo in Univerzo v Vidmu.

Cilj posveta je na novo opredeliti, ovrednotiti in utrditi podsistem neke literature, ga osvoboditi doslejšnjih kvalifikacij ter ga vzpostaviti kot polnopraven literarni sistem, z vsemi dinamikami, ki delajo njegovo literarno produkcijo za umetniško vredno in poli- ter interkulturno opredeljeno.

Udeležba na posvetu je brezplačna, delovni jezik je slovenski, predvideno je simultano prevajanje v italijanščino.

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.