Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Marija Vnebovzeta v Clevelandu (foto: Tone Ovsenik)
Marija Vnebovzeta v Clevelandu

Maj v Clevelandu

| 10.06.2014, 10:41 Matjaž Merljak

V maju, Marijinem mesecu je slovensko življenje v Clevelandu potekalo kot normalno. Slovenski šoli Marije Vnebovzete in svetega Vida sta postavili Marijin oltarček ob navzočnosti šolske mladine. V tem mesecu so tudi zaključili šolsko leto v obeh župnijah, ki se nadaljuje v septembru. Ob koncu šolskega leta sta obe šoli tudi pripravili kratko akademijo in se poslovili od absolventov, ki so šole obiskovali zadnjih devet let. Za praznik materinskega dne, 11. maja sta se spomnili tudi obe šoli in posvetili nekaj časa svojim dragim mamicam.

Farne organizacije kot npr. Oltarna društva in društva Najsvetejšega Imena v obeh župnijah so tudi v tem času imeli skupne svete maše in izvedli sestanke z zajtrkom.

Za konec tedna 17. in 18. maja so pred in po svetih daritvah prodajali pred cerkvijo Makove cvete. Dohodek te prodaje porabijo Katoliški veterani za svoje dobrodelne namene v veteranskih bolnicah. Makovi cvetovi se nosijo v spomin na naše ljudi, ki so služili v oboroženih silah in so mnogi dali svoja življenja za domovino. V nedeljo, 25. maja je bila darovana sv. maša v njihov spomin, saj je bil naslednji ponedeljek praznik, Spominski dan, ko se poklonimo spominom vseh vojnih žrtev. V nedeljo so se tudi zbrali verniki na pokopališču Vernih duš, kjer počiva v Gospodu mnogo rojakov in so molili po vodstvom župnika Jožeta Božnarja za vse verne duše. Naj počivajo v miru.

Sredi meseca so se prostovoljci in člani kluba Pristavskih upokojencev zbrali na Slovenski pristavi in očistili pristavske prostore za prihajajočo sezono. A žal je teden pred odprtjem Pristave divjal vihar in dež, tako da je bilo to delo ponovljeno, da je bila Pristava pripravljena za otvoritveni piknik zadnjo nedeljo v maju, 25. maja. Baje je pa piknik bil zelo uspešen z glasbo dveh ansamblov ob lepem, toplem sončnem dnevu.

Slovesnost Marije Pomagaj na Brezjah je letos potekalo v naši okolici v petek, 23. maja na predvečer praznika, in sicer pri Lurški Materi Božji v predmestju Euclid, kakor vsako leto. Letos je bil zadolžen za ta večer župnik Marije Vnebovzete, Janez Kumše.

V tem mesecu nas čaka vrsta prireditev na Slovenski pristavi, kakor tudi na SNPJ Farmi. V nedeljo bo piknik slovenske sobotne šole župnije Marije Vnebovzete in v soboto, 14. junija pa priredi svoj piknik šola svetega Vida. V nedeljo, 22. junija pa vabi članstvo Slovenske pristave na poseben dan, ki ga imenujejo, ”Ponosen sem, da sem Slovenec.” To naj bi bil vseslovenski dan ob priliki praznovanja Dan državnosti.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...