Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Koncert v Mendozi (foto: Svobodna Slovenija)
Koncert v Mendozi

Koncert v Mendozi

| 04.06.2014, 12:42 Matjaž Merljak

Mendoški pevski zbor je 10. maja 2014 priredil poslovilni koncert Ansamblu Abutkov. Pevsko skupino sestavlja 11 fantov. Ustanovil jo je pevovodja našega slovenskega pevskega zbora lic. Diego Bosquet.

Alejo Vladimir Abutkov je bil Rus (1875 – 1945), ki se je naselil na mendoškem jugu, v Gral. Alvear, leta 1924. V svoji domovini je bil učenec znanega Rimsky Korsakova. Svoje življenje je posvetil glasbi. Igral je veliko inštrumentov, poučeval je glasbo na svojem glasbenem konservatoriju in po smrti leta 1945 zapustil številne skladbe.

Njegovo bogato zapuščino je odkril naš pevovodja Diego Bosquet, ki se posveča tudi raziskovanju in širjenju odkritih skladb. Njegov namen je z ansamblom prikazati svetu in posebno Rusiji, Abutkovov glasbeni opus. V Mendozi smo ga že spoznali.

Pri zboru sodelujejo trije pevci našega fantovskega okteta in pevskega zbora. Navdušeni nad začrtanim poslanstvom so že odpotovali v Rusijo, da zamolčanega in odličnega glasbenika predstavijo v njegovi domovini.

Zbor Abutkov
Zbor Abutkov © Svobodna Slovenija

Sobotni koncert je otvoril mendoški pevski zbor. Sledili sta dve deli številnih Abutkovih skladb in tudi argentinske folklore, ob spremljavi kitare, klavirja, argentinskega »bombo« in »charanga«.

Solist na klavirju je bil Toni Štirn, na kitari David Bajda in na charangi sam dirigent Diego Bosquet. Polna dvorana je čestitala nastopajočim z dolgim ploskanjem. Glasbeni nastop sta končala oba zbora z res lepo rusko uspavanko. Za slovo in z željo, da bodo pevci v Rusiji želi uspehe, smo skupaj popili kozarček sladkega vinčka. Člani mendoškega pevskega zbora so med navzočimi žrebali torte in pecivo. Dobiček je namenjen vzdrževanju zbora in bodočim potovanjem mladih pevcev ter utrjevanju medsebojnega prijateljstva.

Združena zbor v Mendozi
Združena zbor v Mendozi © Svobodna Slovenija

Prepričani smo, da bodo dobra priprava, trud in navdušenje ansambla Abutkov tudi v Rusiji želi uspeh in pohvalo. Fantje, srečno pot!

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...