Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Avbelj: Večina ustavnega sodišča je zamižala na obe očesi

Slovenija | 18.06.2014, 15:18

Ustavni pravnik dr. Matej Avbelj opozarja, da imamo v Sloveniji velik problem. Strinja se s tistimi strokovnjaki, ki ugotavljajo, da naša sodišča v pomembnih zadevah ne želijo odločati vsebinsko, ampak vroč kostanj prelagajo z instance na instanco. V zadevi Patria ga je negativno presenetila že prvostopenjska obsodilna sodba, še bolj kritičen je do pravnomočne sodbe in zadnje odločitve večine ustavnega sodišča, ki je po njegovem zamižala na obe očesi. Avbelj meni, da se bo zadeva Patria enkrat za vselej končala na vrhovnem sodišču, če se bo držalo prava in poslušalo mnenja uglednih ustavnih pravnikov, ki imajo zelo različne svetovne nazore. A kot dodaja, se lahko zgodi karkoli.

Avbelj poudarja, da je slovensko sodstvo v zadevi Patria kršilo enega temeljnih načel procesnega prava, to je, da ne more biti sodnika brez tožnika. "V zadevi Patria je tožilstvo vložilo obtožni predlog, v katerem ni opisalo ključnega znaka kaznivega dejanja, torej kako je bila domnevna obljuba nagrade sprejeta. Kljub temu, da to ni bilo opisano, da je manjkal znak kaznivega dejanja, sta obe sodni instanci proces vodili naprej, celo do konca, do pravnomočne sodbe," je pojasnil.

Po njegovem je ustavno sodišče, ki je zavrglo pritožbo Janeza Janše, ker še niso bila izčrpana izredna pravna sredstva, zamudilo priložnost, da popravi hude posledice, ki nastajajo in jih bo med drugim občutila tudi slovenska demokracija. "Proces Patria, ki poteka praktično že šest let, to demokracijo izkrivlja od volitev do volitev."

Večina ustavnih sodnikov je po Avbljevih besedah ubrala običajno prakso številnih sodnikov v Sloveniji, ki se v pomembnih zadevah ne spuščajo v vsebino. "Ustavno sodišče se je s tem svojim skrajno formalističnim, proceduralistično zadržanim slogom enostavno zatisnilo oči in se delalo, kot da se to ne dogajam, ter vroči kostanj pustilo v rokah rednega sodstva." Avbelj ocenjuje, da se je večina na ustavnem sodišču v sklepu, ki močno odmeva v javnosti, na vse načine trudila najti utemeljitev, s katero bi se začasno razbremenila tega primera.

Kaj se bo zgodilo, Avbelj težko napove. Ob upoštevanju slovenske ustave, aktualne slovenske zakonodaje in standardov, ki veljajo pri nas, ne bi smelo priti tako daleč, da bi o zadevi Patria odločalo Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. "Res pa je, tako trdim v svojem bolj publicističnem nastopanju, da praksa kaže, da Slovenija ni normalna država, zato lahko pričakujemo tudi nepričakovane stvari." Slovenija bi, tako Avbelj, Evropi s tem pokazala drug obraz, kot ga je predstavljala do zdaj.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.