Alen SalihovićAlen Salihović

Izšla je 50. številka Slovenskega časa!

| 17.06.2014, 22:56

Izšla je 50. številka Slovenskega časa, priloga tednika Družina za družbo in kulturo. Kot bralce v uvodniku nagovarja direktor Tone Rode, „nikoli ni prepozno za kristjana v kulturi, v družbi in v politiki“ in po mnenju pisca je čas za dejavno udejstvovanje prav zdaj. Žiga Turk v prispevku razmišlja o tem, da nam tranzicija ni uspela, predlaga pa tudi „dva recepta za premik“. O Sloveniji izpod Južnega križa piše Urška Makovec, Brane Senegačnik pa v svoji kolumni razglablja o „sobi z razgledom“, poroča spletna Družina.

K pogovoru so ob jubileju povabili Aleša Hojsa, predsednika Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki se pred dnevom državnosti ozira nazaj, k temeljnim vrednotam, iz katerih je zrasla samostojna slovenska država. Jože Mlakar piše o boju za narodov značaj in šolo novega tisočletja, Milan Gregorič pa slovenske državljane nagovarja, naj se „čim prej pripravimo na naslednje predčasne volitve“.

O volitvah, volivcih in voljencih v prispevku piše Andrej Šter, ki razmišlja o „uresničevanju volilne pravice (ne le) v tujini“. Nekdanjemu predsedniku Slovenske akademije znanosti in umetnosti je namenjen in memoriam izpod peresa Zorka Simčiča, ki je o dr. Jožetu Trontlju zapisal: „Mislil si, da je breza, a ko je padla, si spoznal, da je bil hrast“.

Jože Možina bralcem Slovenskega časa predstavlja zgodbo o nastanku dokumentarca Urok iz Depale vasi, ki ga imenuje „prispevek k normalnosti in pluralnosti RTV Slovenija“. France Pibernik je med pisci v diaspori tokrat izbral Nikolaja Jeločnika, pisatelja, dramatika, režiserja in publicista, ki je živel in deloval v Buenos Airesu.

Nina Mazi piše o povezavi zdravja in domovine, ki imata v sodobnem času vrsto skupnih izhodišč in temeljev, Simon Malmenvall pa se v mesecu duhovniških posvečenj malce drugače loteva perečega vprašanja celibata. Dejan Valentinčič razmišlja o „Travniku 1984“, zgodovinskem dnevu za Slovence, italijansko državo in slovensko-italijanske odnose in se sprašuje, ali bi si tedanje dogodke za zgled lahko vzeli tudi danes. Jernej Letnar Černič v prispevku Ugrabljena Evropa navaja dejstva, ki so zaznamovala volitve v Evropski parlament.

O jubileju na zadnji strani piše Alenka Puhar in se sprašuje, kako lahko v Sloveniji praznujemo 70 let nečesa, kar deluje že skoraj 150 let. „Zlati jubilej“ Slovenskega časa pa je tema jezikovne kolumne, ki jo za našo prilogo piše Janez Dular.

Vir: Družina

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...