Alen SalihovićAlen Salihović
Dan molitve in posta za domovino (foto: Alen Salihović)
Dan molitve in posta za domovino

Molitev in post za domovino letos pod geslom Domovina: mati, ki povezuje

Cerkev na Slovenskem | 17.06.2014, 14:24 Marta Jerebič

Iniciativna skupina za molitev in post za domovino tudi letos pred dnevom državnosti pripravlja dan molitve in posta za domovino. Letošnje geslo je Domovina: mati, ki povezuje, saj "povezovanje v Sloveniji še kako potrebujemo", pravi Tone Rode iz iniciativne skupine. Dan se bo končal s tradicionalno mašo za domovino na predvečer praznika.

Letošnji četrti dan molitve in posta za domovino bodo začeli v ponedeljek zvečer z mašo v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, v tamkajšnji Marijini kapeli pa bo nato potekala nepretrgana molitev do torkovega predprazničnega večera. V tem času se bodo pri molitvi zvrstile skupine različnih župnij, gibanj, skupnosti in združenj.

V torek ob 17. uri bodo molivci s programom nadaljevali v ljubljanski stolnici, kjer bodo dogodek sklenili z mašo ob 18. uri, ki jo bo daroval novomeški škof in administrator ljubljanske nadškofije Andrej Glavan.

V okviru 24-urne molitve in posta za domovino med 23. in 24. junijem je letos prvič stekla tudi pobuda, v okviru katere organizatorji k 15-minutni namenski molitvi vabijo posameznike v okoljih, v katerih živijo in delajo. Posamezniki lahko termin potrdijo preko spletnih strani ali aplikacije Molim za domovino in tudi tako ustvarijo nepretrgano verigo molitve.

Devetdnevnica kot priprava na dan molitve in posta se je sicer začela že včeraj v Mariboru. Mašo je daroval celjski škof in administrator mariborske nadškofije Stanislav Lipovšek.

Pastoralna asistentka v Slovenski vojski Silvestra Sadar je na današnji novinarski konferenci ob predstavitvi predprazničnega dogajanja v zvezi z letošnjim geslom dneva molitve in posta dejala, da je poslanstvo domovine kot matere, da povezuje svoje otroke ne glede na njihovo različnost. Vsi pa imamo po njenih besedah dolžnost, da pri tem sodelujemo in delamo za dobro.

Pobudo katoličanov za molitev in post za domovino podpirajo tudi v drugih verskih skupnostih. Kot poudarja evangeličanska duhovnica iz Puconcev Katja Ajdnik, je molitev brezmejna. "Morda smo ljudje deljeni, glede na veroizpoved in takšno ali drugačno različnost, ampak v molitvi smo lahko združeni," je dejala. Tako so lahko po njenih besedah v molitvi združeni tudi vsi, ki dobro mislijo in želijo delati dobro za domovino.

Tudi predstavnica Islamske skupnosti v Sloveniji Ela Porić je prepričana, da lahko vsak s svojim načinom izražanja duhovnosti prispeva za dobro okolja, v katerem živimo. Kot je pojasnila, je v islamski veri molitev, ki jo opravljajo petkrat na dan, temeljni od petih stebrov, preko katerih verniki izkazujejo svojo veroizpoved. Ob tem je omenila tudi pomen medsebojnega razumevanja predstavnikov različnih veroizpovedi. Da lahko verniki različnih veroizpovedi živijo in delajo skupaj, meni tudi igralka in predstavnica Srbske pravoslavne cerkve Milada Kalezić.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...