Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Parlament (foto: Nika Gorenc)
Parlament

Makarovič: Učinki anket so lahko različni, težko jih je vnaprej predvideti

Slovenija | 16.06.2014, 17:50

Anketa Slovenski utrip kaže, da bi na predčasnih parlamentarnih volitvah, če bi bile to nedeljo, največ ljudi podprlo Stranko Mira Cerarja. Za njo bi glasovalo 24,3 odstotka vprašanih. SDS na drugem mestu bi podprlo 16,1 odstotka volivcev. Na tretje mesto bi se uvrstila SD z 9,7 odstotka glasov. Dobrih 27 odstotkov jih še ne ve, koga bi volili.

Anketa Slovenski utrip kažem, da bi se v novo sestavo državnega zbora uvrstili SMC, SDS, SD, NSi in DeSUS, pa še to zadnji dve le pogojno. Politika novih obrazov se je torej za zdaj obrestovala. "Na splošno rezultati kažejo nek učinek hitrega navdušenja nad novostmi, podobno kot smo to videli pri Gregorju Virantu in Zoranu Jankoviću leta 2011," je za naš radio povedal sociolog Matej Makarovič.

Skladno s telefonsko anketo, ki so jo na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici opravili na vzorcu 905 anketirancev, bi se volitev, če bi bile to nedeljo, udeležilo 53,4 odstotka ljudi, 14,6 odstotka se bo volitev verjetno udeležilo, 27 se jih najbrž ne bo, 5 odstotkov še ni odločenih. Makarovič opaža, da ankete udeležbe ponavadi ne napovejo točno. "Udeležba bo verjetno nižja, kot jo kažejo ankete, tudi naša. Neopredeljenost je v tem trenutku na običajni ravni, opažamo pa, da je predvsem s pojavom Cerarjeve stranke precej upadel delež tistih, ki so prej trdili, da ne bi volili nikogar."

Na Fakulteti za uporabne družbene študije tudi ugotavljajo, da kombinacija javnega diskurza o združevanju in oblikovanje novih strank v tem trenutku bolj koristi levi sredini, čeprav bi povezovanje koristilo tudi desni sredini, še posebno bi bil lahko tak premik pomemben za N.Si in SLS, ki sta trenutno na robu uvrstitve v državni zbor. 50,2 odstotka vprašanih želi po volitvah mešano koalicijo, kjer bi bili levica in desnica enakomerno zastopani. Slaba petina vprašanih želi levosredinsko, 12,4 odstotka pa desnosredinsko. "Učinki anket so lahko različni, težko jih je vedno vnaprej predvideti," je ob tem še poudaril Makarovič.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...