Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Petra StoparPetra Stopar

Vseslovensko srečanje karmelske škapulirske bratovščine

Cerkev na Slovenskem | 14.06.2014, 10:04 Marta Jerebič

Na Brezjah bo popoldne potekalo prvo vseslovensko srečanje karmelske škapulirske bratovščine. Namenjeno je tudi temu, da ugotovijo, koliko jih sploh je. Samo karmeličanke v Sori imajo na primer vpisanih več kot 1000 članov, med njimi škofa Štumpfa in škofa Jamnika. Župniki po škofijah beležijo svoje vpise. Slovesno somaševanje bo ob 16. uri vodil msgr. Blaž Jezeršek, prisotni bodo tudi patri karmeličani iz Zagreba.

Po svetu duhovno pomoč karmelskim bratovščinam nudijo patri karmeličani. V Sloveniji jih ni, zato so današnje srečanje organizirale sestre karmeličanke, ki delujejo v Sori in Mirni Peči. Skupaj jih je 25. Ker gre za klavzurne sestre, so jim pri tem pomagali prijatelji in koordinatorji. »Ker je bila tradicija znotraj bratovščine prekinjena po drugi svetovni vojni, pa tudi zato, ker je sodobni svet zaznamovan z individualizmom, smo karmeličanke vedno bolj čutile, da bi bilo lepo povabiti vse vpisane člane na eno skupno srečanje, da se začutijo, da si pogledajo v obraz … da ni dovolj, da so vpisani v knjigo karmelske bratovščine, ampak da je lepo, da se srečajo enkrat skupno, potem pa po škofijah morda čez leto še v manjših skupinicah, v manjšem obsegu,« je povedala s. Damjana Pintarič iz skupnosti v Sori. Pojasnila je, da bodo sestre karmeličanke v času dogodka imele čaščenje Najsvetejšega v svoji kapeli, mašo pa bodo spremljale prek našega internetnega oddajanja.

Udeleženci srečanja na Brezjah si bodo po maši lahko ogledali še predstavitev škapulirja: vrhnjega dela redovniškega oblačila. »Pozneje so temu pomenu dodali še preneseni pomen, in sicer rešitev iz nevarnosti oziroma osvobojenost nečesa slabega,« pojasnjuje s. Damjana. Škapulir od 13. stoletja naprej pomeni tudi znamenje posebnega Marijinega varstva in spominja na obljubo odrešenja.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...