Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Odkrito še eno spominsko obeležje za žrtve koncentracijskega taborišča Šterntal

Slovenija | 10.06.2014, 14:23 Petra Stopar

V organizaciji Društva za ohranjanje zamolčanih grobov so na pokopališču pri Lovrencu na Dravskem polju odkrili ploščo v spomin na najmanj 53 ljudi, ki so bili tam pokopani po letu 1945, potem, ko so umrli v koncentracijskem taborišču v Strnišču. Po mnenju raziskovalca in pisatelja Romana Leljaka je to dejanje pietete in priznanje mrtvim, da imajo pravico biti civilizacijsko pokopani.

V času po drugi svetovni vojni je bilo na pokopališču Lovrenc na Dravskem polju pokopanih vsaj 53 oseb, med njimi najmanj 13 otrok. Bili so, pravijo v društvu, pripadniki nemške manjšine v Sloveniji, ki jih je komunistična oblast po juniju 1945 zaprla v partizansko taborišče Šterntal, današnje Kidričevo.

Prav dejstvo, da so največja grozota tega koncentracijskega taborišča številne otroške nedolžne žrtve, je Društvo za ohranjanje zamolčanih grobov gnalo, da je že lani postavilo spominsko obeležje za 39 otrok iz istega taborišča v Ormožu.

Letos so našli imena za 13 otrok, ostali so odrasli, pripoveduje Roman Leljak. »Trije otroci med njimi so bili mlajši kot eno leto, dva sta bila stara komaj tri mesece. Gre za otroke, ki niso bili še niti krščeni oziroma so bili potem krščeni s krvjo vseh tistih, ki so bili pokopani v skupnih grobovih.«

Ob tem je Leljak pohvalil vodstvo občine Kidričevo in župana, ki je takoj dal dovoljenje za postavitev plošče, dejanje pa so pozdravili tudi mnogi domačini. Zbrane je po sveti maši nagovoril poslanec v Državnem zboru Franc Breznik, ki je po Leljakovih besedah poudaril potrebo po sožitju, ljubezni med narodi ter tem, da nas mora zgodovina učiti odpuščanja. Predvsem pa se Leljaku zdi pomembno, »da je bil njegov govor odličen, spravljiv, niti malo maščevalen«.

V društvu še poudarjajo imenovanje grobov kot osnovno pravico in dolžnost posameznika in družbe, saj spominsko obeležje z imeni in priimki pokopanih popravlja krivice časa, v katerem so pokojne zagrebli na pokopališču in kmalu tudi prekopali, zaradi česar jim je bila odvzeta pravica do groba.

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...