Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Frančiškani 100 let pri Novi Štifti

Slovenija | 09.06.2014, 10:02 Tone Gorjup

Frančiškani praznujejo letos 100-letnico prihoda k Novi Štifti na Dolenjskem. Ob jubileju so pripravili bogat program, z osrednjo slovesnostjo, ki bo 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, saj je romarska cerkev na Brinovem griču posvečena njej. Ob jubileju je Frančiškanski samostan pri Novi Štifti med drugim izdal knjigo z naslovom „1914/2014 Nova Štifta“. Na predstavitvi minuli konec tedna je o njej spregovoril p. Bernardin Sušnik, urednik revije Ave Marija iz Lemonta.

Pesem Slepec, ki jo je zapel Komorni zbor p. Stanislava Škrabca pod vodstvom predstojnika samostana br. Marijana Cvitka, je po besedah p Bernardina Sušnika, morda nenavaden a nadvse primeren uvod v dogodek. To ponarodelo pesem je uglasbil Karel Klinar, ki je bil zadnji škofijski duhovnik pri Novi Štifti. Za njim so leta 1914 na Brinjevo goro, kjer stoji svetišče Marije vnebovzete, prišli frančiškani. Na naslovnici knjige sta obe letnici 1914 in 2014 in fotografija kipa Frančiška Asiškega iz tega svetišča, na zadnji pa romarsko svetišče s samostanom in prva kitica romarske pesmi, ki jo prepevajo pri Novi Štifti. P. Bernardin Sušnik, ki je bil sam prvič pri Novi Štifti pred dobrimi šestdesetimi leti, je napisal uvod v omenjeno knjižico. Kot je povedal na predstavitvi, je knjižica razdeljena na tri dele. V prvem je opis cerkve in njen nastanek. Drugi del je iz kronike p. Ambroža, ki je bil nekakšna ikona Nove Štifte. Pri Novi Štifti je bil dolga desetletja. V samostanski kroniki je podrobno opisal tudi medvojno dogajanje. A v knjigi je popisano le obdobje od leta 1950 do 1955. To so bila najbolj svinčenega leta povojnega obdobja pri nas. Kronika je pisana z občutkom in literarno žilico, zato je nadvse zanimiva. Zadnji del je razdeljen na tri dele: gre za tri pogovore z nekaterimi še živečimi predstojniki pri Novi Štifti. Sledi pogovor z devetdesetletno sosedo Marijo Fajdiga, ki je živa kronika povojnega dogajanja na Brinjevi gori. Sklepni del knjižice pa je molitvenik - nekak priročnik z molitvami, ki jih romarji molijo pri obisku svetih stopnic.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.