Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Andrej Glavan (foto: pIR)
Škof Andrej Glavan

Škof Glavan v Kočevskem Rogu: Preseči je potrebno prizadetost in se potruditi za odpuščanje

Slovenija | 07.06.2014, 14:28 Andrej Šinko

V kapeli v Kočevskem Rogu ob breznu pod Krenom je dopoldne potekala že petindvajseta spravna slovesnost, ki se je začela s sveto mašo. Somaševanje je vodil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan. V nagovoru je med drugim dejal, da se je po vojni zgodil nečloveški poboj. "In krivica do pobitih ni nič manjša za svojce, ki so se morali te krivice, ki jim je bila storjena, še sramovati," je dejal škof Glavan.

"Hvala Bogu, da so minili vsaj časi, ko so zasliševali, grozili in preganjali zaradi, kot so rekli, spodkopavanja družbene ureditve, vsakega, ki je obiskal ta brezna ali prižgal svečo poleg tega ali katerega drugega prikritega grobišča," je svoj nagovor po evangeliju v kapeli v Kočevskem rogu okrašeni z mozaiki p. Marka Ivana Rupnika dejal škof Glavan. Spomnil je na več kot 600 evidentiranih grobišč po vsej Sloveniji in dodal, da bi morala naša družba, če naj bo vsaj malo podobna civiliziranemu svetu, poskrbeti, da se te kosti dvignejo in z dolžno častjo in spoštovanjem zberejo in pokopljejo. Vprašal se je, zakaj ne pride do tega: "Zakaj v našem narodu ne pride do ozdravljenja ran, do sprave? Resnica, da sta obe strani, revolucionarna in protirevolucionarna, nosili domovino v svojih srcih. Eni so si tudi nadeli ime, da je vsakemu lahko bilo jasno, da jim gre za obrambo domovine. A dogodki po decembru 1943, ko so zavezniki, ki so veljali za varuhe demokracije in svobode, odrekli zaščito, so pripeljali do tega, da je slovenske fante, organizirane v narodno vojsko, vihar zla in sovraštva pometal v kraška brezna in rudniške rove z obilno pomočjo tistih zaveznikov, v katere so naivno verjeli in jim slepo zaupali vse do zadnjih trenutkov, preden so šli na svoj zadnji križev pot in v smrt."

Sprava je po besedah novomeškega škofa Glavana možna, če žrtev in krivec, oziroma njihovi somišljeniki, presežeta prizadetost in se potrudita za odpuščanje. "Vendar težava je v tem, da še živi revolucionarji pojmujejo spravo le kot nalogo tistih, ki so krivice trpeli. Resnica pa je, da se je po vojni zgodil nečloveški poboj. In krivica do pobitih ni nič manjša za svojce, ki so se morali te krivice, ki jim je bila storjena, še sramovati.“ Škof Glavan je v nagovoru spomnil na besede iz Katekizma katoliške Cerkve, ki pravi: »Ljubezen do konca, (Jn 13,1) je tista, ki podeljuje Kristusovi daritvi vrednost odrešenja in zadoščenja, sprave in zadostitve.« Ob tem je pojasnil: "Zadoščevanje, kot nas vabi Cerkev za prve petke v mesecu, za lastne in tuje grehe, ima smisel le v veri. Večji poudarek bomo morali dati zadostilni molitvi. Samo ta lahko omehča srce nekoga, da prizna krivdo in jo obžaluje."

Duhovniki
Duhovniki © pIR

Svoj nagovor pa je škof Glavan sklenil z besedami: "Večina tistih, ki počivajo v teh breznih, je molila, ko so odhajali v smrt. O tem pričajo kupi rožnih vencev iz mnogih grobišč. Obljubimo in položimo ta sklep danes na oltar tudi mi, da bomo odslej zlasti ob prvih pekih še več molili za spravo v našem narodu. Borimo se proti vsaki pretirani ideološki zaprtosti in ozkosti, odprimo se svetlobi resnice. Očistimo narodne rane. V nasprotnem primeru nam bodo ideološki virusi okužili tudi našo narodno prihodnost in ogrožali zdravje slovenskega narodnega telesa“, je v Kočevskem Rogu poudaril predsednik SŠK škof Andrej Glavan.

Maša v Kočevskem rogu
Mašpa v Kočevskem rogu © pIR

Maše in krajše slovesnosti Nove slovenske zaveze pod Krenom so se med drugimi obiskovalci udeležili predsednik SDS Janez Janša v spremstvu poslancev SDS, Eve Irgl, Alenke Jeraj, Jožeta Tanka in Branka Grimsa, vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevec ter predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanka NSi Iva Dimic.

Kočevski rog
Kočevski rog © p. Ivan Rampre

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...