Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Odzivi opozicije na priporočila Evropske komisije Sloveniji

Slovenija | 05.06.2014, 12:25

Na priporočila Evropske komisije Sloveniji za proračunsko in reformno ukrepanje letos in prihodnje leto so se odzvali tudi v opoziciji. V SDS so prepričani, da gre za opomin naši državi, a da zdajšnja vlada ne bo prevzela odgovornosti zanj. Da so priporočila Bruslja smiselna in nujna, ocenjujejo v N.Si.

Slovenija je v ponedeljek iz Bruslja dobila osem priporočil, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem, poslovno okolje in ukrepanje proti korupciji. "Za Slovenijo, predvsem pa za vlado Alenke Bratušek je nastopil trenutek resnice in, upam, tudi streznitve, čeprav verjetno nekoliko prepozno," meni poslanec SDS Andrej Šircelj. Kot pojasnjuje, zdajšnja ministrska ekipa ni opravila domače naloge, zaradi razmer, v katerih smo se znašli, je niti ne bo. Smer, ki jo je ubrala, je po njegovih besedah napačna. "To je smer prekomernega zadolževanja, ustvarjanja proračunskih deficitov, življenje na tuj račun. To bodo plačali prihodnji rodovi, saj bodo obresti enormno visoke." Kaj naši državi sporoča ocena Evropske komisije? "Gre za polom ekonomske, finančne in tudi socialne politike na celi črti," pravi Šircelj.

Še enega poslanca največje opozicijske stranke Marka Pogačnika najbolj skrbijo razmere v bankah. Opozarja, da je Slovenija edina od tranzicijskih držav, ki je že dvakrat sanirala bančni sistem na račun davkoplačevalcev, a ob tem ni prišlo do nobene razrešitve ali odstopa. Prav tako ministrstvo za finance po sanaciji ni sprejelo ukrepov, ki bi vodili k izboljšanju vodenja in nadzora bančnega sistema. Pogačnik je omenil tudi slab položaj Slovenije na lestvicah konkurenčnosti in priložnosti za tuje naložbe. "Ocena Evropske komisije nedvomno potrjuje, da je stranka SDS ves mandat vlade Alenke Bratušek opozarjala na prave stvari."

V N.Si priporočila iz Bruslja vidijo kot dobronamerna, kot poudarja predsednica stranke Ljudmila Novak, gredo v pravo smer. "Ni prav, da jih jemljemo kot vmešavanje evropskih birokratov v naše notranje zadeve." Novakova je spomnila, da se odgovori na priporočila Evropske komisije že nahajajo v programu N.Si. "Ves čas poudarjamo, da je treba urediti javne finance, da lahko porabimo toliko, kolikor ustvarimo, da je zato treba uvesti kratkoročne in dolgoročne strukturne ukrepe ter da moramo narediti celovit pregled izdatkov in na podlagi tega reformne ukrepe." Pomembno se ji zdi predvsem to, da je priporočila treba tudi izvajati.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.