Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup

VIDEO: Janša: Vsak dan se pojavijo novi dokazi, ki potrjujejo, da je bil proces Patria montiran

Slovenija | 18.06.2014, 15:14

„Vsak dan prihajajo novi dokazi, ki kažejo na to, kako je bil proces Patria montiran od vsega začetka,“ je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Janez Janša. Njegov odvetnik Franci Matoz, ki je spregovoril o novih kršitvah zakonitosti in ustavnosti v zadevi Patria pa je dodal, da ves čas sojenja niso imeli možnosti pravičnega sojenja. „Dokazi so se selektivno vlagali v spise,“ trdi Matoz. Janša pa je še dejal, da sodbe ne spoštuje, a se bo pozivu v zapor odzval, ker spoštuje slovensko državo.

„Dobili smo dokumentacijo s Finske. V finskem sodnem spisu so dokumenti, ki se nanašajo na Slovenijo, pri nas teh spisov ni,“ je uvodoma dejal predsednik SDS Janša in dodal, da gre za razbremenjujoče listine. Ob tem pa je poudaril, da morajo skladno z določili zakona o kazenskem postopku državni organi v spis vključiti tako tiste, ki osumljene bremenijo, kot tiste, ki jih razbremenjujejo, da lahko sodišče nepristransko presodi.

Opozoril je, da je imelo slovensko tožilstvo dve leti časa, da pregleda finski spis. Po njegovem mnenju dejstvo, da nekatere listine v slovenskem spisu manjkajo, kažejo na to, da je "malomarnost izključena, ampak gre za montiran proces". "Kaj takšnega nismo doživeli niti na vojaškem sodišču leta 1988," je dodal.

Pojasnil je tudi, da se obramba v celem postopek ni ukvarjala, kaj je v drugih sodnih spisih, saj so bili prepričani, da takšen obtožni predlog ne more priti do pravnomočnosti. "Sedaj pa vsak dan prihajajo novi dokazi, kako je bil ta proces od samega začetka montiran," je dodal Janša.

"Ves čas sojenja nismo imeli možnosti pravičnega sojenja. Dokazi so se selektivno vlagali v spise," pa je dejal Janšev odvetnik Franci Matoz. Kaznivo dejanje na račun Janše ni konkretizirano, ni dokazov, to pa ne more obstati. Ni kaznivega dejanja. Dolžnost tožilstva je, da upošteva vse, tudi razbremenjujoče dokaze. Naši tožilci pa so očitno glavne dokumente pustili na Finskem, pravi Matoz, ki je še dodal, da so bili na finskem dokumentu dodani zapisi z namenom škoditi Janezu Janši.

Zagovornik Toneta Krkoviča Jože Hribernik pa je ponovil, da Finski dopis, ki ga je prejel danes dokazuje, da je bil položaj njegovega klienta Krkoviča popolnoma drugačen in da ni povezan s poslom zato trdi, da je šlo za politično montiran proces.

Iz Okrajnega sodišča v Ljubljani pa je prišla informacija, da bodo zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil odvetnik prvaka SDS Janeza Janše Franci Matoz v zadevi Patria, še danes poslalo na višje sodišče. Zahteva bo nato od tam šla na vrhovno sodišče, ki lahko odloči tudi o odlogu oz. prekinitvi izvajanja zaporne kazni za Janšo. Janša bi se moral po pravnomočni obsodbi v zadevi Patria v petek zglasiti v zaporu na Dobu na prestajanju dveletne zaporne kazni. Teoretično je tako še mogoče, da bi vrhovno sodišče še pred petkom odločilo o odlogu prestajanja kazni in Janši vendarle ne bi bilo treba še v zapor.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...