Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

VIDEO: Papež začel kateheze o Cerkvi

Svet | 18.06.2014, 12:40 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne začel niz katehez o Cerkvi. Uvodoma je dejal, da se počuti kot sin, ki govori o svoji materi, o svoji družini. Cerkev namreč ni namenjena sama sebi, ni privatno združenje ali dobrodelna organizacija, niti samo duhovščina ali Vatikan. Cerkev je veliko več, je dejal papež.

Cerkev ni nastala v laboratoriju, ampak jo je ustanovil Jezus, je poudaril papež. Vendar pa je Cerkev tudi ljudstvo z dolgo zgodovino. V prvi katehezi je zato sveti oče spregovoril o predzgodovini Cerkve, ki se je začela z Abrahamom. Bog ni poklical le njega, ampak tudi vso njegovo družino in služabnike. „Prvi pomemben podatek je ta: Z Abrahamom Bog oblikuje narod, ki naj bi njegov blagoslov ponesel vsem družinam zemlje. Znotraj tega naroda pa se je rodil Jezus“, je dejal papež.

Vendar pa ni Abraham okrog sebe oblikoval naroda, ampak je Bog dal življenje ljudstvu. Do takrat je veljalo, da se je človek obrnil na neko božanstvo in prosil zaščite. Zdaj pa se zgodi nekaj neverjetnega: Bog se obrne na človeka in z njim gradi odnos. Tako si oblikuje ljudstvo tistih, ki poslušajo njegovo Besedo in se odpravijo na pot. „Edini pogoj je zaupati Bogu; če mu zaupaš se podaš na pot ustvarjaš Cerkve“, je poudaril papež in dodal, da je Bog vedno prvi – kamorkoli pridemo, nas On že čaka. Vedno je pred nami in to je ljubezen, je poudaril papež. Kdo bi lahko rekel: 'Moje življenje je tako grešno', vendar nas Bog po papeževih besedah v tem primeru čaka še z večjo ljubeznijo. „To je lepota Cerkve“, je dodal papež.

Abraham pa se je odpravi na pot, ne da bi vedel, kaj ga čaka. Zaupal je v Boga. Kljub temu v zgodovini Božjega ljudstva večkrat prihaja do nezvestobe, iskanja lastnih interesov, poskusov trgovanja z Bogom. Če pa priznamo te naše grehe, nas Bog napolni s svojim usmiljenjem in ljubeznijo, je poudaril papež. In prav to je tisto, kar iz nas gradi Božje ljudstvo: ne naše sposobnosti in zasluge, ampak vsakodnevna izkušnja, da nas ima Bog rad in skrbi za nas. Biti Cerkev torej po papeževih besedah pomeni čutiti se v Njegovih rokah.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...