Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec
Zbiranje pomoči za poplave na Balkanu. (foto: Škofijska Karitas Celje)
Zbiranje pomoči za poplave na Balkanu.

Slovenska Karitas za prizadete v poplavah zbira le še finančna sredstva

Slovenija | 16.06.2014, 17:24

Slovenska Karitas ta teden na območja na Balkanu, ki so jih prizadele hude poplave, pošilja zadnje štiri kontejnerje z materialno pomočjo. Nato bo do konca leta zbirala le še finančna sredstva, ki bodo namenjena obnovi številnih domov.

Večino materialne pomoči je Slovenska Karitas v Srbijo ter Bosno in Hercegovino poslala s tovornjaki in v konvojih Slovenske vojske. Šlo je za 22 kontejnerjev, v njih je bilo več kot 415 palet oziroma več kot 230 ton večinoma hrane in higienskih pripomočkov. Pošiljke so vsebovale tudi pralne stroje, čistila, vodo ter samokolnice in orodje za odstranjevanje in čiščenja naplavin. Skupna ocenjena vrednost materialne pomoči znaša 164.500 evrov. V Srbiji so pomoč prejele dekanijske in župnijske Karitas v Šabcu in Valjevu, v Bosni in Hercegovini pa na poplavljenem območju Posavine ter Banja Luke. Slovenska Karitas ob tem pojasnjuje, da so lokalne Karitas v omenjenih državah dobro organizirane, imajo urejena skladišča in pomoč razdeljujejo tako v zbirnih centrih kot tudi na terenu. Ob tem so njihovi sodelavci še posebej pozorni do starejših in ostalih ranljivih skupin.

Slovenska Karitas je za pomoč prizadetim v poplavah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini do zdaj zbrala skupaj 208.367 evrov, od tega 39.000 evrov prek kratkih sporočil SMS. Povprečen znesek nakazil na tekočem računu znaša 72 evrov, kot dodaja Slovenska Karitas, je to še enkrat več kot v rednih akcijah. Vse župnije v naši državi so zbirale denar za pomoč po naravni katastrofi tudi v eni nedeljski nabirki, a podatka, kolikšna je končna številka, še ni.

Slovenska Karitas poudarja, da se razmere na prizadetih območjih počasi umirjajo. Poleg strahu in žalosti ob izgubi svojcev ostaja ogromno opustošenje, uničeni so domovi in kmetijski pridelki, poginilo je veliko živine. V prihodnjih mesecih in letih bodo prebivalci Srbije ter Bosne in Hercegovine tako potrebovali še veliko pomoči, zato bo Slovenska Karitas do konca leta nadaljevala z zbiranjem finančnih sredstev.

Podatki za vse, ki bi želeli darovati

Slovenska Karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH

Sklic: SI00 625

Koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

Položnice so na voljo v vseh župnijah in tudi na vseh poštah po Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...