Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Irak (foto: Radio Vatikan)
Irak

Mosul zapustilo še zadnjih 3 tisoč kristjanov

Cerkev po svetu | 13.06.2014, 13:08 Marta Jerebič

Spopadi iraških sil in skrajnežev se vse bolj približujejo Bagdadu. Združeni narodi sicer menijo, da je iraška prestolnica dobro zavarovana in ni neposredne nevarnosti, da se nasilje s severa države razširi tja. ZDA medtem preučujejo možnosti za pomoč iraškim varnostnim islam v boju proti skrajnežem, nimajo pa namena v boj poslati svojih vojakov.

Pripadniki skrajne skupine Islamska država Iraka in Levanta so ta teden v bliskoviti ofenzivi najprej zavzeli drugo največje iraško mesto Mosul, nato Tikrit, sedaj pa se nevarno približujejo prestolnici Bagdad. Ameriški predsednik Barack Obama je zato Iraku obljubil več pomoči: „Ničesar ne izključujem, saj je v našem interesu zagotoviti, da džihadisti ne vzpostavijo stalne prisotnosti v Iraku ali v Siriji.

Irak naj bi ZDA zaprosil za napade z brezpilotnimi letali, a naj bi bila ta prošnja zavrnjena.

Medtem na tisoče oseb beži z območij spopadov. Mosul naj bi zapustilo pol milijona ljudi. Kristjani so se zatekli v Kurdistan in okoliške ravnine v Ninivah, kjer so številne starodavne krščanske vasi.

Skoraj vse družine, ki so zbežale, so brez vsega,“ je v pogovoru za Radio Vatikan dejal kaldejski škof v Mosulu, Emil Nona in opozoril, da bodo ti ljudje potrebovali nujno pomoč, če bo stanje v naslednjih dneh ostalo enako. Iz Mosula je tako odšlo še zadnjih 3 tisoč kristjanov. Pred ameriškim posredovanjem leta 2003 jih je bilo 35 tisoč.

Dogajanje v Iraku zaskrbljeno spremlja tudi Kongregacija za vzhodne Cerkve. „Na zemlji Abrahama smo priče eksodusu sto tisoče mož, žena in otrok, ki gledajo, kako je z enim udarcem izbrisana obljuba stabilnosti in življenja,“ je zapisal prefekt kongregacije kardinal Leonardo Sandri.

Tudi ameriška podjetja so začela evakuacijo več sto ameriških državljanov, ki v pomembnem vojaškem letalskem oporišču Balad, približno 80 kilometrov severno od Bagdada, pogodbeno delajo za iraško vlado na programih, povezanih z lovci F-16.

 

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...