Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nihče si ne domišlja, da bo po tem srečanju nepričakovano izbruhnil mir v Sveti deželi,

Cerkev po svetu | 06.06.2014, 14:46 Marta Jerebič

V Vatikanu bo v nedeljo popoldne potekalo molitveno srečanje za mir, na katerega je papež povabil palestinskega predsednika Mahmuda Abasa in izraelskega predsednika Šimona Peresa. Dogodek sta na današnji tiskovni konferenci podrobneje predstavila vatikanski tiskovni predstavnik, p. Federico Lombardi, in kustos v Sveti deželi, p. Pierbattista Pizzaballa. Slednji je pojasnil, da ne bo šlo za medversko molitev oziroma liturgično dejanje, ampak se bodo protagonisti le sestali skupaj, da bodo molili za mir.

Dogodek se bo začel s prihodom obeh predsednikov v Vatikan, Peresa ob 18.15 in Abasa ob 18.30. Papež bo oba sprejel na vhodu doma Sv. Marte in se z njima ločeno kratko pogovoril. Srečanju se bo nato pridružil tudi carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. Vsi štirje se bodo odpeljali na kraj molitve. To bo trikotni travnik v vatikanskih vrtovih, ki se nahaja med dvorcem Pija IV., akademijo znanosti in vatikanskimi muzeji. Molitev za mir bo sestavljena iz treh prošenj: judovske, krščanske in islamske. Šlo bo za zahvalo za Stvarstvo, prošnjo za odpuščanje in prošnjo za mir. Sledili bodo nagovori papeža, Abasa in Peresa, v znamenje miru si bodo podali roke in zasadili oljko. Vsi štirje protagonisti bodo nato odšli na sedež Papeške akademije znanosti, kjer bo zasebno srečanje med njimi. Dogodek naj bi se končal okrog pol devetih zvečer.

Kustos v Sveti deželi, p. Pierbattista Pizzaballa, je pojasnil, da bo to trenutek molitve, prošnje Bogu za dar miru. Šlo bo za predah v primerjavi s politiko. »Nihče si ne domišlja, da bo po tem srečanju nepričakovano izbruhnil mir v Sveti deželi,« je še dejal p. Pizzaballa in pojasnil, da to ne bo medverska molitev med kristjani, Judi in muslimani. Šlo bo za prošnjo za mir, ki jo na Boga naslavljajo Izraelci in Palestinci.

Spomnimo, da sveti oče ob tem dogodku vabi tudi vse škofe, duhovnike, redovnike, redovnice in vernike po svetu, da se duhovno pridružimo tej molitvi za mir.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...