Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Leon in Louise (foto: ARO)
Leon in Louise

Knjiga, razstava in dokumentarni film

| 29.05.2014, 10:46

V tokratni oddaji Od slike do besede bomo prestavili delo „Léon in Louise“Alexa Capusa. O njem in knjigi bosta nekaj več povedala urednik pri Mladinski knjigi Andrej Blatnik in prevajalka Mojca Kranjc.Napotili se bomo v Galerijo inštituta Jožefa Štefana v Ljubljani, kjer slike razstavlja slikar Peter Škerl. Ob koncu pa povabili k ogledu dokumentarnega filma: Urok Depale vasi, avtorja Jožeta Možine.

Še nekaj besed filmu na pot: Urok Depale vasi odstira skrivnostna ozadja razvpite afere iz leta 1994, ki je bila povod za obračun z vrhom slovenske pomladi in restavracijo centrov moči iz dobe komunizma. Šlo je dejansko za obračun takratnega predsednika Milana Kučana z ministrom Janezom Janšo. Slednji je zaradi zaslug za demokracijo in osamosvojitev in po razkritjih orožja na mariborskem letališču In vpletenosti Udbe v igralniške posle, pridobival čedalje večji vpliv v slovenski politiki. Spopad je dokončno pljusknil v javnost 28. marca z množičnimi demonstraciji v podporo Janši in sejo Državnega  zbora, kjer so Janšo zamenjali z Jelkom Kacinom. Afera se je tako končala z zmago Kučana, ki je bil v tem času v tujini,  a je  obenem Janša po odstavitvi, postal nesporen vodja pomladne politike in pozneje tudi predsednik vlade.  Vendar pa je kot tak postajal tarča vedno novih afer in kazenskih prijav, zlasti pred volitvami,  kar je okrepilo očitke o zlorabi pravosodja  za odstranitev glavnega in simbolnega političnega nasprotnika slovenske levice. V aferi Depala vas je očitno šlo za politično zaroto, ki so jo izvajali sodelavci VOMO in MNZ lojalni krogu Milana Kučana, šokantno ob tem pa je, da je načrt za »zamenjavo in popolno odstranitev Janeza Janše« pripravil agent jugoslovanske vojske, specializiran za propagandno vojno, ki so ga v mesecih pred afero »gostili« v Sloveniji. To je bil Radenko Radojčič.

Avtor nas z bogatim arhivskim gradivom TV Slovenija, originalnimi dokumenti ter pričanji postavi na sled naročnikov  in skrivnostne vloge, ki jo je imel v zaroti uvožen agent jugoslovanske armade. Film izpostavlja, da so nedemokratične metode političnega boja, v prepletu z zlorabo prava proti političnim nasprotnikom vse do danes, poglavitni razlog za vsesplošno nazadovanje v državi.

Tak izdelek je skupinsko delo, pove Jože Možina  in brez predanih sodelavcev ga ne bi bilo: Milana Miloševiča, ki je zavzeto poskrbel za odlično montažo, Blaža Šivica, ki je naredil vrhunsko glasbeno opremo, Matjaža Celiča, ki je našel odlične  rešitve za grafično podobo filma ter Božene Kokot, ki je skrbno bdela nad projektom. Pri zbiranju oz. pripravi gradiva sta zavzeto sodelovala Tino Mamić in Jožica Hafner.

Močvirniki Peter Škerl
Močvirniki Peter Škerl © Peter Škerl

Vabimo k ogledu in poslušanju oddaje Od slike do besede!

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.