Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Janet Klara Djomba (foto: Osebni arhiv)
Janet Klara Djomba

Pridi greva skupaj na sprehod

| 22.05.2014, 09:40

Pomlad v vsem svojem razcvetu nas prijazno vabi, da se odpravimo ven, v naravo: na sprehod, pohod ali pa kolesarit. S pomladjo se tudi začnejo opravila na vrtu, spet lahko obešamo perilo zunaj, pa nabiramo zdravilna zelišča, … Obilo priložnosti torej, da razgibamo telo in duha. Majsko oddajo Modrost v očeh smo zato posvetili gibanju v starosti. Naša gostja je bila zdravnica specialistka javnega zdravja Janet Klaro Djomba iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

V oddaji smo govorili o pomenu gibanja za telesno in duševno počutje. Predstavili smo tudi vadbe, ki so za starostnike še posebej pomembne: vaje za mišično moč, gibljivost, ravnotežje in aerobne gibalne dejavnosti.

V Sloveniji je hoja še vedno najbolj priljubljena vadba med starostniki in v tem letnem času tudi zelo pogosta, naša gostja pa bi si želela, da bi bilo tudi kolesarjenje med starostniki bolj priljubljeno. Seveda ne smemo pozabiti na varnostni vidik in, če se na kolesu počutimo dobro, je bolje začeti na sobnem kolesu. Ne pozabimo tudi, da vsako gibanje šteje in tako lahko marsikaj naredimo že pri vsakodnevni skrbi za dom: npr. pogosta hoja po stopnicah, vrtna opravila, pomivanje oken, obešanje perila je npr. odlična vaja za ravnotežje, a za še boljše počutje velja storiti še kaj več.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča za odrasle in starejše 150 minut na teden zmerno intenzivne vadbe ali 75 minut visoko intenzivne vadbe, pri čemer je priporočljivo, da te minute razdelimo na več enot in tako npr. petkrat na teden telovadimo po 30 minut. Dodati pa je potrebno, da je intenzivnost in vrsta vadbe zelo odvisna od vsakega posameznika. Bodimo pozorni tudi na varnost in na tak način preprečimo morebitne poškodbe, ki lahko nastanejo pri neustrezni vadbi.

Če želimo čimdlje živeti samostojno, je pomembno, da smo dejavni in poskrbimo tudi za gibanje. To je gotova naložba v bolj zdravo, pa tudi bolj zadovoljno življenje.

Telo je tempelj Svetega Duha, zato je pomembno, kako z njim ravnamo. In ko lepo ravnamo s svojim telesom, to dobro vpliva tudi na našo dušo ter duha in tako na naše počutje v celoti. Marsikaj lahko naredimo zase že ob vsakodnevni skrbi za dom, še bolje pa bo, če se nato odpravimo še npr. na sprehod po soseski, morda na obisk k prijateljem in tako združimo prijetno s koristnim.

Želim vam veliko sproščujočega gibanja in predvsem poguma, da začnete z rednim gibanjem, čeprav tega doslej ni bilo veliko v vašem vsakdanu. Odzovite se na prijeten vonj, ki je sedaj v zraku, na dolge pomladne večere in jutra z glasnim ščebetom ptic. Imejte se preprosto lepo.

Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...