Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
S. Josipa Jurič (foto: Matjaž Merljak)
S. Josipa Jurič

S. Josipa pomaga v Azilnem domu

| 19.05.2014, 11:34 Matjaž Merljak

V majski oddaji Gradimo odprto družbo GOD, ki jo pripravljamo z Jezuitskim združenjem za begunce JRS v Sloveniji, smo gostili redovnico, s. Josipo Jurič, ki je postulantka pri Inštitutu Frančiškank Marijinih Misijonark in je letos prostovoljka pri JRS. Slišali ste lahko tudi novice z begunsko tematiko iz domovine in tujine.

S. Josipa Jurič je prostovoljka pri Jezuitskem združenju za begunce Slovenije. Že prej je rada pomagala drugim, predvsem je sodelovala v domači župniji, letos pa opravlja prostovoljno delo v JRS.

Sestre njene skupnosti že nekaj let sodelujejo s to nevladno organizacijo in ker izhaja iz medkulturne župnije ter rada dela z otroki, je sprejela izziv, da v tem akademskem letu redno hodi v Azilni dom v Ljubljani. Enkrat na teden ima vrtec, običajno je to ob četrtkih od 10.00 do 12.00 ure.

Število otrok, ki v vrtec prihaja, ni stalno, saj družine prihajajo v Azilni dom in odhajajo iz njega. Z otroki se igra, včasih tudi rišejo ... Ob delu z otroki pride v stik tudi z odraslimi. Pri tem jo najbolj preseneti želja po stiku in pogovoru, ki jo zazna z njihove strani. Na začetku, pravi, da je čutiti malo nezaupanja, a kasneje se ljudje odprejo. Nelagodja ne čuti. Tudi odnose z uslužbenci Azilnega doma je označila za tople in pozitivne. Ti ji tudi pomagajo pri njenem poslanstvu.

Pred to izkušnjo ni imela posebnega odnosa do prosilcev za mednarodno zaščito, saj tega področja ni poznala. Zdaj pravi, da je vsak človek primer zase in da posploševanje na tem področju ni primerno.

Za konec pogovora je s poslušalci delila zanimivo izkušnjo: Enkrat je s seboj v vrtec prinesla balon, ki so ga imele sestre v hiši. Nič posebnega, si je mislila, a otroka, ki je tisti dan prišel v vrtec, je neizmerno osrečil. Iz tega se lahko vsi naučimo, da nič ni samoumevno, da se za vse, vsako malenkost, okrog nas lahko zahvalimo ...


Imenovanje novega Mednarodnega direktorja Jezuitskega združenja za begunce
Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove p. Adolfo Nicolas je imenoval novega Mednarodnega direktorja Jezuitskega združenja za begunce, to je p. Thomas Smolich. P. Smolich, ki je član kalifornijske province, bo prevzel vodstvo te nevladne organizacije 1. novembra 2015. Na ta način bo imel dovolj časa, da se pripravi na novo poslanstvo v Rimu.

P. Smolich ima bogato prehojeno pot. Svojo jezuitsko pot je začel, ko je pomagal revnim Mehičanom za področje Los Angelesa. Za te uboge je ustanovil nevladno organizacijo, ki jim je pomagala pri njihovem razvoju. Bil je tudi provincial kalifornijske province. Nazadnje pa je bil 8 let predsednik ameriške Jezuitske konference provincialov. V tej funkciji se je večkrat srečeval z vprašanjem beguncev tako na lokalni kakor tudi na mednarodni ravni.

Dosedanji direktor p. Peter Balais je vesel novega imenovanja in je v izjavi za javnost zapisal, da bo vse storil, da bo to 18-mesečno obdobje čim lažje za vse, še posebej za novo imenovanega direktorja Mednarodnega Jezuitskega združenja za begunce.

Delegacija evropskega Jezuitskega združenja za begunce obiskala Kosovo
Delegacija Evropskega Jezuitskega združenja za begunce iz Bruslja je skupaj s kosovskim predstavnikom Jezuitskega združenja za begunce 8. aprila obiskala novi azilni dom v Prištini. Namen tega obiska je bil videti kako novi center deluje in se soočiti z migracijami v širšem kontekstu.

Novi azilni dom je bil zgrajen leta 2010 s pomočjo evropskih sredstev in lahko sprejme do 60 prosilcev za mednarodno zaščito. Ker je dom star samo štiri leta, je še vedno v dobrih pogojih. V času obiska so bili nastanjeni nekateri prosilci za mednarodno zaščito. Leta 2010 je bilo 262 prosilcev za mednarodno zaščito v azilnem domu, a letos jih je bilo le 13. Mnogi tujci niti ne zaprosijo za zaščito, saj smatrajo, da država Kosovo ne more dati zaščite. Vodstvo azilnega doma je poudarilo, da večina prosilcev, ki pridejo v azilni dom prihajajo iz Grčije.

Kosovsko Jezuitsko združenje za begunce ima dobre odnose z azilnim domom in jim pomaga na mnogotere načine. Učijo prosilce za mednarodno zaščito albanskega jezika, dajejo jim medicinsko pomoč kakor tudi druge oblike materialne pomoči kot so higienske pakete, knjige za knjižnico. Čeprav je azilni dom v dobrih pogojih, vodstvo pravi, da ima premajhna finančna sredstva, da bi omogočilo osnovne potrebe prosilcem za mednarodno zaščito. Zaradi tega so veseli, da jim lahko priskoči na pomoč Kosovsko Jezuitsko združenje za begunce.

Letno poročilo italijanskega Jezuitskega združenja za begunce
Italijansko Jezuitsko združenje za begunce je 8. aprila 2014 predstavilo svoje letno poročilo za leto 2013. Italija je imela to leto 27.830 prosilcev za mednarodno zaščito, kar je 60 % več kot v letu 2012. Zaznali so, da je le 695 Sircev zaprosilo za zaščito v Italiji, kar je precej nizka številka. Samo Nemčija je sprejela lansko leto 11.851 Sircev, Švedska pa 16.317. To podatek pomeni, da se prosilci za mednarodno zaščito zavedajo težav italijanskega sistema in zato iščejo zaščito drugje, kjer jo je lažje dobiti.

Jezuitsko združenje za begunce je pripravilo 102.675 kosil v lastni kuhinji, kar je približno okoli 350 do 400 kosil na dan. Za prosilce za mednarodno zaščito je najtežje iskati nastanitev kakor tudi za tiste, ki so že dobili status. Integracija je tudi težka, saj primanjkuje delovnih mest in pomoči pri iskanju le-tega.

Jezuitsko združenje za begunce je pomagalo tudi 713 ranljivim osebam z medicinsko in pravno pomočjo. Da bi izboljšali javno mnenje glede odnosa do beguncev, je italijansko Jezuitsko združenje za begunce nagovorilo 18.700 študentov, da so se udeležili formacijskih projektov glede pravice do azila in medverskega dialoga.

Socialni praktikum na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani
V sredo, 23. aprila 2014, je p. Robin Schweiger, direktor Jezuitskega združenja za begunce Slovenije v sklopu t.i. »socialnega praktikuma« obiskal Škofijsko klasično gimnazijo v Ljubljani. Imel je dvourno srečanje z dijaki, ki so nameravali opraviti prostovoljno delo v Azilnem domu.

Že četrto leto zapored Škofijska gimnazija Šentvid organizira možnost, da dijaki drugega letnika, obiščejo različne ustanove, v katerih se srečajo z različnimi osebami, ki jih v njihovem vsakdanjem življenju bolj poredko srečajo. Letos so dijaki lahko obiskali 14 ustanov na 19 lokacijah, med njimi tudi Azilni dom v Ljubljani.

Deset fantov in deklet je pozorno prisluhnilo predstavitvi tematike migracij in begunstva, s katero se sooča Republika Slovenija in tudi informacijam, s kakšnimi osebami se bodo srečali v Azilnem domu. Predstavitvi – ob besedi in sliki – je sledil tudi pester pogovor o ljudeh na poti, ki so velikokrat ambasadorji krivic in težkih situacij v svetu.


Zahvaljujemo se vsem, ki podpirate delo Jezuitskega združenja za begunce Slovenije: Slovenski provinci Družbe Jezusove in številnim dobrim ljudem, ki preko te oddaje pomagate beguncem, tujcem in prosilcem za mednarodno zaščito.

Če želite tudi vi pomagati ljudem, ki zaradi preganjanja iščejo miru kot begunci po svetu, nas pokličite na tel. 01/430-00-85 ali na mobilno številko urada 031/63-69-64. Veseli bodo vaše pomoči.

Lepo povabljeni k poslušanju naslednje oddaje, ki bo v nedeljo, 15. junija 2014, ob 18.40.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...