Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Akademik Jože Krašovec (foto: RKC)
Akademik Jože Krašovec

Vest je zadnje merilo za odločanje v konkretnih življenjskih situacijah

| 11.05.2014, 19:23

Ob okrogli obletnici rojstva se nam je zdelo prav, da nekaj prostora namenimo akademiku, profesorju, doktorju Jožetu Krašovcu, ki je v začetku našega oddajanja rad sodeloval v oddajah o Svetem pismu.

Jože Krašovec, rojen 20. aprila 1944 v Sodni vasi, dr. bibličnih znanosti, dr. filozofije, dr. zgodovine religij in religijske antropologije in dr. teologije. Je redni profesor za biblične študije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Od 1987 naprej je predstojnik katedre za Sveto pismo in judovstvo.

V letih 1979–1982 je študiral na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in tam 1982 dosegel doktorat iz filozofije. O spominih na obisk Svete dežele je govoril tudi v oddaji naš gost. V Parizu dosegel kombiniran doktorat: iz zgodovine religij in religijske antropologije (za Sorbono) in teologije (za Katoliški inštitut).

Za dopisnega člana SAZU so ga izvolili leta 1991, dve leti kasneje pa za člana Evropske akademije znanosti in umetnosti, 1995 za rednega člana SAZU. Julija 1995 je bil v Cambridgeu na kongresu IOSOT (The International Organization for the Study of the Old Testament) izvoljen za člana posvetovalnega sveta znanstvenega glasila Vetus Testamentum, ki je glavna mednarodna revija za raziskovanje Stare zaveze. Od 1980 je strokovno vodil pripravo novega slovenskega prevoda Svetega pisma, ki je izšel jeseni leta 1996: Sveto pismo stare in nove zaveze. Slovenski standardni prevod iz izvirnih jezikov (Ljubljana 1996, 1997, 2001). V letu 1996 je organiziral Mednarodni simpozij o interpretaciji Svetega pisma, ki je od 17. do 20. septembra 1996 potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na simpoziju je z referati sodelovalo 90 strokovnjakov, večina iz tujine. V jeseni 1996 imenovan v Akademski forum Združenih bibličnih družb za prevajanje Svetega pisma v Evropi in na Bližnjem vzhodu. Na dolgo bi lahko naštevali njegovo dejavnost, nekaj o njej nam je povedal tudi v oddaji. Za to, da človek vse to zmore, je potrebna velika disciplina. Jeseni leta 2000 je izšlo monografsko delo: Med krivdo in spravo. Tega leta je pri Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in Družini izšlo monumentalno delo: Sveto Pismo: Nova zaveza in Psalmi (980 strani), ki je nastalo pod njegovim vodstvom in soavtorstvom.

Za svoje delo je 1996 prejel državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije, leta 1999 pa priznanje ambasador Republike Slovenije v znanosti. Dr. Jože Krašovec je človek, ki s svojo toplo in umirjeno ter preudarno besedo vedno najde pot do ljudi.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.