Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tone GorjupTone Gorjup

Msgr. Trstenjak ni kriv

Slovenija | 07.05.2014, 17:32

Glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak ni kriv razžalitve v oddaji Spoznanje več, predsodek manj z dne 3. februarja 2012. Tako je odločila celjska sodnica Ingrid Lešnik. Avtorji člankov časopisa Razmisli in sodeluj so ga namreč tožili, ker je v oddaji dejal, "da gre pri avtorjih za malce zmračitev uma, saj pameten človek takšnih neumnosti ne bi pisal". Sodnica je v obrazložitvi dejala, da je pri komentiranju časopisa šlo za javni interes, saj so avtorji časopisa s svojim brezplačnikom vstopili v javni prostor. Msgr. Trstenjak in njegova zagovornica Mateja Maček sta z razsodbo zadovoljna.

Msgr. Trstenjak je že na predobravnavnem naroku zavrnil obtožbe zasebnih tožnikov Vlada Begana, Janje Škrjanc in Borislava Kosija. Danes je ponovil, da je oprostilno sodbo pričakoval in da ta nedvomno sovpada z nedavnim mednarodnim dnevom svobode govora: "Za novinarsko delo je izrednega pomena, da ima novinar proste roke in da lahko svobodno opravlja svoje delo, ne da bi ga bilo strah, kaj bi bilo, če bi napačno zapisal ali izrekel besedo."

Odvetnik tožnikov Darko Repenšek je v sklepnem govoru dejal, da so bile besede nepotrebne, da iz njih izhaja zaničujoč odnos do zasebnih tožnikov in še, da gre za način izražanja, ki je objektivno žaljiv do tožnikov. Zagovornica msgr. Trstenjaka Mateja Maček pa je v zagovoru med drugim poudarila, da besede iz oddaje jasno in nedvomno kažejo na polemiziranje obtoženega izključno z vsebino člankov časopisa, nikakor pa ne z namenom in željo po razžalitvi zasebnih tožilcev. Po besedah Mačkove je želel obtoženi poslušalce radijske oddaje opozoriti na nesprejemljivost vsebine časopisa in spodbuditi razmišljanje o tej temi. "Pri svoji izjavi v radijski oddaji gre torej za povsem drugačen in drug namen, ki ga obtoženemu očitajo zasebni tožilci," je še povedala v sklepnem nagovoru, v izjavi za Radio Ognjišče pa dodala: "Glede na sodno prakso, tako slovenskih rednih sodišč, Ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice, je obramba pričakovala oprostilno sodbo že iz razloga, kar je tudi ves čas poudarjala, da je do izreka inkriminiranih besed, ki so bile predmet obtožbe, naš urednik dejansko izrekel te besede pri opravljanju svojega časnikarskega poklica in je dejansko javno polemiziral s stališči zasebnih tožilcev, ki so bili objavljeni v javnem časopisu, ki se je v veliki nakladi tudi razširil v Sloveniji."

Sodnica je v obrazložitvi še dejala, da veljajo "za osebe, ki opravljajo časnikarski poklic, drugačna merila". Lešnikova je še dejala, da so vsake javne diskusije dobrodošle in potrebne za dobro družbe kot celote.

Slovenija, Radijski utrip
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...