Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Molitveni nameni za mesec junij

Slovenija | 02.06.2014, 00:12

Da bi brezposelni bili deležni podpore in da bi našli delo, ki ga potrebujejo, da ohranijo svoje človeško dostojanstvo. Tako se glasi splošni molitveni namen za mesec junij. Številni odlomki iz Svetega pisma kažejo, da delo od vsega začetka spada k človekovi naravi. Ko je Stvarnik oblikoval človeka po svoji podobi in podobnosti, mu je naročil, naj obdeluje zemljo. Šele po grehu je delo postalo breme, v Božjem načrtu pa je obdržalo svojo prvotno vrednost. Božji sin, ki se je učlovečil in postal nam enak v vsem, razen v grehu, je mnogo let preživel ob ročnem delu, tako da so ga ljudje poznali kot »tesarjevega sina« (Mt 13,55).

Molitveni namen za ta mesec se nanaša na enega najbolj perečih problemov našega časa, ki prinaša s seboj številne moralne dileme: to so milijoni brezposelnih po vsem svetu. Delo je osnovna človekova pravica, saj ustvarja pogoje za preživetje in prispeva k skupnemu dobremu, obenem pa izraža in razvija človekovo dostojanstvo. Cerkev v brezposelnosti vidi resnično družbeno zlo, še posebej ko gre za mlade ljudi. Vsakodnevna izkušnja nam govori, kako pomembno je, da človek z veseljem opravlja neko delo, da razvija pri tem svoje darove, prejema pravično plačilo, ki mu omogoča ustvariti si družino, in mu končno daje zavest, da je koristen za širšo družbo. Odvisnost od podpore ali miloščine drugih v človeku spodkoplje občutek svobode in lastne vrednosti, skratka jemlje mu človeško dostojanstvo. Zato so vlade dolžne ustvarjati take družbene pogoje in tako uravnavati gospodarski razvoj, da bo omogočal priložnost za delo vsem državljanom.

Junija nas papež vabi tudi k molitvi, da bi Evropa preko pričevanja vernikov znova odkrila svoje krščanske korenine. Ta molitveni namen za evangelizacijo nam govori o krščanskih koreninah, o ponovnem odkrivanju in o pričevanju vernikov. To so temeljna vprašanja, o katerih verjetno premalo razmišljamo. Sredstva javnega obveščanja se bolj osredotočajo na probleme in škandale, ki trenutno pretresajo Cerkev. Malo ali nič se poroča o ogromnem številu dobrih del, ki jih opravljajo dobesedno tisoči in tisoči čisto običajnih moških in žensk, posvečenih duhovnikov in redovnih sester in bratov po vsem svetu. Ne omenja se dejstvo, da je Cerkev nedvomno največja dobrodelna organizacija na svetu, ki ponuja roko najrevnejšim med revnimi.

Jezus Kristus je izbral Petra in mu rekel: »Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva.« (Mt 16, 18-19). Kot rimski škof je Peter postal oče Cerkve in središče, ki povezuje vso krščansko družino. Krščanski Rim je srce Evrope, na žalost pa je za mnoge ljudi danes srce Evrope daleč od krščanskega Rima. Prerod je mogoč preko pričevanja vernikov, saj so kristjani že s svojim bivanjem v svetu poklicani, da izžarevajo Jezusovo odrešenjsko sporočilo. Morda bi bilo koristno tudi pogosteje moliti litanije vseh svetnikov in prositi za pomoč može in žene, ki so se v preteklih stoletjih posebej odlikovali po pričevanju za krščansko vero. Mnogi med njimi so evropskega porekla: Frančišek Asiški, Terezija Avilska, Benedikt, Dominik, Ignacij Lojolski, Katarina Sienska, Tomaž Akvinski … Seznam je dolg. A poleg teh je še nešteto tistih, za katere ve samo Bog, in so tudi oni pot, po kateri hodimo, označevali z znamenji vere.

Slovenski molitveni namen za junij pa se glasi: da bi se učili od Jezusa krotkosti in ponižnosti in tako našli počitek svojim dušam. Ponižnost in krotkost običajno nista tisti drži, za katere mislimo, da ovrednotijo človeško življenje. A v Kristusu sta krotkost in ponižnost drži popolnega zaupanja v Božjo moč odrešenja. Biti krotki in ponižni pomeni biti ukoreninjeni v Kristusu, ki je edini vir življenja. Biti krotki in ponižni v Kristusu pomeni živeti brez strahu in v polni zavesti in zaupanju, da nas Gospod nikoli ne pušča same.

Vir: Radio Vatikan

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...