Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek v škofa posvetil Fabia Fabeneja

Svet | 31.05.2014, 19:37

V petek popoldne je baziliki sv. Petra potekalo škofovsko posvečenje. Papež Frančišek je v škofa posvetil Fabia Fabeneja, podtajnika škofovske sinode. Med homilijo je izpostavil, da je "Kristus tisti, ki po škofovi službi nadaljuje z oznanjevanjem evangelija zveličanja in s posvečevanjem vernikov po zakramentih vere. Kristus je tisti, ki po škofovem očetovstvu povečuje ude svojega telesa, ki je Cerkev. Kristus je tisti, ki po škofovi modrosti in preudarnosti vodi Božje ljudstvo na zemeljskem romanju v večno srečo."

Novemu škofu, ki ga je izbral Gospod, je papež dejal, naj se zavedata, da je bil "izbran med ljudmi in za ljudi" ter postavljen v tem, kar se nanaša na Boga. "Izbran si bil med čredo – naj nikoli ne pride do nečimrnosti, napuha in prevzetnosti. Izbran in postavljen si za ljudi – naj bo tvoja drža vedno služenje. Tako kot Jezus. Škofovstvo je namreč ime za službo in ne čast, kajti škofu bolj pripada služenje kot gospodovanje, v skladu z Učiteljevo zapovedjo: Največji med vami naj bo kakor najmlajši in voditelj kakor strežnik." Škofa Fabeneja je spodbudil, naj bdi nad sabo in nad Božjim ljudstvom: "To bdenje pomeni biti buden, biti pozoren, varovati samega sebe pred mnogimi grehi in mnogimi svetnimi držami ter varovati Božje ljudstvo pred volkovi."

Nadaljeval je, naj oznanja Besedo ob vsaki priložnosti, primerni ali neprimerni, naj opominja, graja, spodbuja z vso velikodušnostjo in naukom. Preko molitve in darovanja žrtev za svoje ljudstvo naj zajema iz polnosti Kristusove svetosti mnogovrstno bogastvo božje milosti. Bdeti nad ljudstvom prav tako pomeni moliti zanj, kot je to delal Mojzes: z dvignjenimi rokami. To je molitev posredovanja, tista pogumna molitev za ljudstvo iz obličja v obličje z Gospodom. V Cerkvi naj bo zvest varuh in delivec Kristusovih skrivnosti. Od Boga Očeta postavljen za voditelja njegove družine, naj vedno sledi vzoru dobrega pastirja, ki pozna svoje ovce in ki ga poznajo tudi ovce. Nikoli naj ne pozabi, da je pridružen zboru škofov, zato naj pomaga vsem Cerkvam, ki potrebujejo pomoč. Škofu Fabeneju je papež še dejal, naj z ljubeznijo bdi nad svojo čredo, v katero ga je postavil Sveti Duh.

Vir: Radio Vatikan

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...