Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Vitalij Kličko in Petro Porošenko (foto: Wikipedia)
Vitalij Kličko in Petro Porošenko

Bogataš Porošenko novi ukrajinski predsednik

Svet | 26.05.2014, 11:04 Petra Stopar

V včerajšnjem prvem krogu zgodovinskih predsedniških volitev v Ukrajini je zmago slavil proevropsko usmerjeni milijarder Petro Porošenko. Če bodo izidi vzporednih volitev, na katerih je prejel skoraj 56 odstotkov glasov, danes potrjeni, drugi krog ne bo potreben. Ukrajinci so se v želji po končanju večmesečne krize in nemirov volitev množično udeležili.

Pred volišči v Ukrajini so bile dolge vrste, do 15. ure je svoj glas oddalo dobrih 40 odstotkov volilnih upravičencev. Izjema so bile regije na vzhodu, ki so pod samooklicano rusko separatistično oblastjo in kjer so volitve onemogočali zamaskirani oboroženci. Po navedbah edinih zunanjih opazovalcev - Organizacije Human Rights Watch – so bili volilni uslužbenci pred oboroženci povsem nemočni in policija se pogosto ni odzvala na napade.

Ukrajina je tako včeraj po treh mesecih dobila novega demokratično izvoljenega predsednika države, naslednika odstavljenega Viktorja Janukoviča, katerega politika je sprožila nemirne in krvave proteste po vsej državi. Za predsednico države je kandidirala tudi nekdanja premierka Julija Timošenko, ki se je uvrstila na drugo mesto z manj kot 13 odstotki glasov. Volivci so svoje upe položili v uspešnega Petra Porošenka, podjetnika, proizvajalca čokolade, ki je že deloval kot minister v več vladah, soustanovil je Janukovičevo stranko in občasno pokazal tudi svojo revolucionarno plat. 48-letni Porošenko je eden od desetih najbogatejših Ukrajincev.

V predvolilni kampanji je obljubil, da bo v prihodnjih treh mesecih prinesel mir v trenutno sprto Ukrajino in normaliziral odnose z Rusijo. Ob razglasitvi prvih neuradnih izidov je prisegel, da bo naredil konec vojni, kaosu, zločinom, in prinesel mir v državo. Obljubil je tudi začetek dialoga s separatističnim vzhodom Ukrajine: „Menim, da posebnih težav ne bomo imeli in resnično upam, da volitve, ki so bile res svobodne, poštene in z visoko udeležbo, jasno kažejo na odločnost Ukrajincev, da gradijo svojo prihodnost. Rusija pa je naša soseda in brez nje bi bilo skoraj nemogoče govoriti o varnosti celotne regije.“

Ob tem je napovedal hitro povezovanje z Evropsko unijo, o čemer se ne namerava pogajati z ruskim predsednikom Putinom. Prav tako Porošenko vztraja, da je polotok Krim, ki si ga je Rusija priključila marca, še vedno ukrajinski.

Da bo sodeloval s Porošenkom, je napovedal tudi glavni voditelj majdanske revolucije, ki je odnesla Janukoviča, Vitalij Kličko. Ta je bil po poročanju ukrajinskih medijev na včerajšnjih volitvah izvoljen za župana ukrajinske prestolnice Kijev. Po njegovem prepričanju je treba predvsem pomiriti položaj na vzhodu države, kjer proruski separatisti grozijo s priključitvijo Rusiji.

Svet, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...