Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

FOTO: V Srbiji konec žalovanja, Sava in Donava še naraščata

Svet | 23.05.2014, 10:10

V Srbiji se bo danes končalo tridnevno žalovanje, ki ga je srbska vlada razglasila zaradi katastrofalnih poplav. Medtem ko se stanje po večini države počasi ureja, pa reki Sava in Donava še naprej naraščata, v Beogradu so zato v pričakovanju manjšega poplavnega vala. Ta naj bi znašal le nekaj deset centimetrov, župan Mali je zatrdil, da so mesto ustrezno zaščitili z dovolj visokimi nasipi. Ukrepe za odpravo posledic poplav je včeraj na vladi sprejela tudi Hrvaška.

Srbski predsednik Tomislav Nikolić se bo danes sestal s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj Sumo Chakrabartijem, ki se mudi na tridnevnem obisku Srbije, na katerem se s političnimi predstavniki pogovarja o podrobnostih in prioritetah pri odpravljanju posledic poplav. Chakrabarti je po srečanju s premierom Aleksandrom Vučićem dejal, da je EBRD pripravljena sodelovati pri načrtu obnove po poplavah. Med najnujnejšimi ukrepi, ki naj se jih lotijo srbske oblasti, pa je izpostavil obnovo cest, vodovodov in električne distribucije.

Hrvaška vlada včeraj sprejela nekaj ukrepov

Hrvaško, ki se prav tako spopada s poplavami, predvsem zaradi narasle Save, pa bo danes obiskala evropska komisarka za mednarodno sodelovanje, humanitarno pomoč in krizno odzivanje Kristalina Georgieva, ki si bo pogledala razmere na poplavljenih območjih Slavonije.

Hrvaška država je po razglasitvi stanja naravne katastrofe zaradi poplav v Slavoniji prevzela vso politično in materialno odgovornost za reševanje težav, je povedal hrvaški premier Zoran Milanović na včerajšnji izredni seji vlade v Županji. Nevarnost poplavljanja reke Save še ni minila, ker so meteorologi za konec tedna napovedali nove padavine.

Premier Milanović se je zahvalil vsem, ki so pomagali ogroženemu prebivalstvu v Slavoniji. Notranji minister Ranko Ostojić pa je poudaril, da je na terenu približno 4000 hrvaških vojakov, policistov, gasilcev, gorskih reševalcev, delavcev vodnega gospodarstva in pripadnikov ostalih služb, ki skrbijo za urejanje težkih razmer ob reki Savi. Ostojić je poudaril, da bo sanacija območja veliko bolj zahtevna, kot je bila obramba pred poplavami ter da bo nujno potrebno celotno območje poškropiti s sredstvi proti komarjem, ki so že problem. Pripravljajo tudi naselje, v katerem bodo nameščeni prostovoljci, ki se bodo organizirano priključili sanaciji terena. Vlada bo zaposlila približno 1000 ljudi na javnih delih.

Na seji so potrdili, da bo država plačala celotno prenovo vseh stanovanjskih objektov v Vukovarsko-sremski županiji. Denar naj bi zagotovili iz nadomestil za legalizacijo črnih gradenj.

V najbolj poplavljenih krajih, tudi v drugih treh županijah, bodo kmetom nadomestili škodo zaradi izgubljene živine. Zagotovili bodo tudi seme in gnojiva. Koncesionarjem kmetijskih zemljišč bodo oprostili letošnja nadomestila.

Vlada bo prebivalcem, ki so ostali brez osebnih dokumentov, omogočala brezplačno izdelavo novih potnih listov, osebnih izkaznic, vozniških dovoljenj in ostalih dokumentov.

Pred izredno sejo v Županiji se je vlada sestala tudi v Zagrebu na redni seji, na kateri je namenila po 100.000 evrov žrtvam poplav v BiH in Srbiji. Hrvaški reševalci od prejšnjega tedna pomagajo kolegom v Srbiji in BiH.

Karitas že dostavlja zbrano pomoč

Pomoč na Balkan prihaja iz različnih držav sveta, zelo solidarna je tudi Slovenija. Slovenska karitas danes iz Celja in Maribora pošilja dva kontejnerja pomoči, enega v Srbijo in enega v Bosno in Hercegovino. Prevoz kontejnerjev omogoča in spremljala Slovenska vojska ter Uprava za zaščito in reševanje.

Na Karitas Celje nakladajo pomoč
Na Karitas Celje nakladajo pomoč

Vsebujeta predvsem higienske pripomočke, orodje in drugi nujni material za pomoč prizadetim. V ponedeljek se pripravljata nova dva kontejnerja pomoči v Ljubljani, ki bosta vsebovala čistila,higienske pripomočke in hrano ter bosta namenjena Caritas BiH. Roko pomoči pri nalaganju kontejnerjev v okviru Slovenske vojske prispeva tudi Karitas vojaškega vikariata.

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Propipolavni nasipi
Propipolavni nasipi © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija; zbirni centri
Poplave Srbija; zbirni centri © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Poplave Srbija
Poplave Srbija © Tanjug/STA

Humanitarna pomoč
Humanitarna pomoč © Tanjug/STA

Humanitarna pomoč
Humanitarna pomoč © Tanjug/STA

Svet
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...