Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

V Sloveniji se nadaljuje zbiranje pomoči za prizadete v poplavah

Slovenija | 19.05.2014, 16:02

Po Sloveniji različna društva in posamezniki ter organizacije, kot sta Karitas in Rdeči križ, nadaljujejo z zbiranjem humanitarne pomoči prizadetim v poplavah v BiH ter Srbiji, pa tudi na Hrvaškem. Kot sicer opozarjajo, morajo tisti, ki želijo pomoč sami odpeljati na prizadeta območja, pridobiti ustrezne dokumente, sicer jih lahko doleti carina. Akciji zbiranja hrane in osnovnih higienskih pripomočkov se pridružuje tudi Radio Ognjišče.

Več o akciji pomoči Radia Ognjišče

Slovenska Karitas je danes Caritas BiH že posredovala 10.000 evrov za najnujnejšo pomoč. Denarno pomoč zbirajo na transakcijskem računu: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SRBIJA IN BIH, Sklic: SI00 625, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X. Za poplavljene v Srbiji in BiH lahko prispevate 5 evrov tudi z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919.

Danes se na Slovenski Karitas obenem začenja akcija zbiranja materialne pomoči - predvsem hrane, vode, higienskih pripomočkov in oblačil - ki bo potekala na več lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij je objavljen na www.karitas.si. Hrana in higienski pripomočki se bodo v tem tednu zbirali tudi v poslovalnicah Hoferja.

Rdeči križ Slovenije med drugim zbira prostovoljne finančne prispevke za prizadete družine in posameznike. Prispevke je moč nakazati na transakcijski račun Rdečega križa Slovenije, ki se glasi: Rdeči križ Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0310-0111-1122-296, SWIFT: SKBASI2X, Koda namena: CHAR; Sklic za BiH: 00 937057; Sklic za Srbijo 00 937058.

V obeh državah sicer nujno potrebujejo spalne vreče, zložljive postelje, posteljnino, ležalne podloge, dežna oblačila, gumijaste škornje, plenice, ustekleničeno vodo, konzervirano hrano, žepne svetilke in odeje.

Zveza srbskih društev Slovenije, ki zbira pomoč za prizadete v Srbiji in srbski entiteti BiH, Republiki srbski, je v nedeljo zvečer sporočila, da so v ta namen oblikovali koordinacijski odbor. Tovornjak in kombi z najnujnejšo opremo sta že prispela v Beograd, na poti sta še dva tovornjaka s pomočjo.

Dodali so še, da vsa kulturna in druga društva v lokalnih skupnostih zbirajo humanitarno pomoč, ki jo lahko nato sama prepeljejo do zbirnih centrov v prizadetih državah ali pa jo dostavijo v Kulturno pastoralni center pri srbski pravoslavni cerkvi v Ljubljani.

Pomoč za prizadete v poplavah v BiH, Srbiji in na Hrvaškem zbirajo tudi pri Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in v Policijskem veteranskem združenju Sever, kakor tudi Zvezi slovenskih častnikov. Akcijo zbiranja oblačil, šolskih potrebščin, prehrane ter drugih najbolj nujnih sredstev organizirajo in vodijo po pokrajinskih in območnih združenjih, so še sporočili.

Med posamezniki, ki zbirajo pomoč, je tudi Milena Djukič, ki je doslej zbrala že toliko pomoči za prizadete v poplavah v Srbiji, da so jo odpeljali s tremi tovornjaki. Njena akcija je naletela na tako dober odziv, da sedaj potrebuje najmanj tri tovornjake za prevoz pomoči, ki so jo zbrali v Ljubljani in Kopru, je povedala za STA. Nanjo se lahko obrnete na elektronskem naslovu milena-djukic@hotmail.com ali telefon 070 843 314070 843 314.

Z zbiranjem in pošiljanjem pomoči za otroke s poplavljenih območij v Srbiji in BiH so začela tudi posamezna društva in zveze prijateljev mladine po Sloveniji. Nad zbranimi sredstvi bo bdela Komisija za socialno-humanitarna vprašanja pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ki jo vodi Anita Ogulin. Komisija bo donirana sredstva namenila organizacijam iz prizadetih držav, ki imajo v svoji osnovi skrb za otroke. Vsa materialna pomoč bo sicer dostavljena na zbirna mesta Rdečega križa, ki zagotavlja koordinacijo glede odpreme pomoči in pripravi ustrezno dokumentacijo, da bi pomoč čim prej prišla do prizadetih.

Kot so še sporočili z Zveze prijateljev mladine Slovenije lahko vsi, ki želijo pomagati, prispevek nakažejo na TRR Zveze prijateljev mladine Slovenije, Miklošičeva 16, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri Delavski hranilnici d.d. Ljubljana, TRR: SI56 6100-0000-3512-232, Koda namena CHAR, Sklic za Bosno: 00 07-5000, Sklic za Srbijo: 00 07-5001, s pripisom POMOČ ZA OTROKE.

Zbiranju sredstev za prizadete v poplavah v Srbiji, BIH in na Hrvaškem se pridružujeta še Mestna občina Celje in Javni zavod Socio. Za pobrateno mesto Doboj bo občina Celje v torek odprla tudi transakcijski račun, preko katerega se bodo zbirala finančna sredstva.

Zbirali bodo sicer predvsem najnujnejše življenjske dobrine: vodo, hrano, zdravila, obutev, spalne vreče, odeje, plenice, mleko v prahu, hrano za dojenčke, pripomočke in opremo za otroke, baterije, sredstva za higieno in dezinfekcijo, čistila, osebna zaščitna sredstva idr.

Donatorji lahko izdelke prinesejo na sedež Javnega zavoda Socio, Kocenova ulica 8, Celje, vsak dan med 8. in 15. uro. Akcija zbiranja sredstev bo trajala od danes do petka, po potrebi pa jo bodo podaljšali. Kontakt za vse informacije v zvezi s humanitarno akcijo: Javni zavod Socio Celje, 03 492 59 4003 492 59 40 ali 051 319 609051 319 609 (ga. Suzi Kvas) info@socio-rcmd.si

Iz slovenske carinske uprave so danes posredovali nekaj informacij o tem, kako je s carinskimi postopki in pošiljanjem humanitarne pomoči na poplavljena območja v BiH, medtem ko za Srbijo nimajo posebnih informacij.

Vsak, ki pošilja pomoč v BiH, mora pošiljko najaviti ministrstvu za varnost BiH (telefon 00387 3328290500387 33282905, e-pošta ocbh112@msb.gov.ba). To nato odobri pošiljko in pošlje obvestilo na mejni prehod, preko katerega bo blago vneseno v državo. Vsako pošiljko mora spremljati vsaj okviren seznam blaga s podatki o pošiljatelju, prevoznem sredstvu ter datumu in mestu vstopa v BiH. Pošiljka se sicer lahko vnese na vseh mejnih prehodih na severu BiH, ki so odprti za blagovni promet. Več informacij je na spletnih straneh www.uino.gov.ba/b in www.msb.gov.ba/vijesti/najave/default.aspx?id=11027&langTag=hr-HR.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...