Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež Frančišek molil za žrtve poplav na Balkanu

Svet | 18.05.2014, 18:50

Balkan se je znašel v primežu katastrofalnih poplav. V Srbiji, Bosni in Hercegovini ter na Hrvaškem so podivjane vode zahtevale skupaj več kot 40 življenj, domove je moralo zapustiti najmanj 30 tisoč ljudi. Razmere so se začele nekoliko umirjati, a nevarnost še ni minila, grozijo zemeljski plazovi, ponekod lahko zaradi premikanja minskih polj pride do eksplozij. Žrtev naravne nesreče se je pri opoldanski molitvi spomnil papež Frančišek. Na pomoč so priskočile številne države, tudi Slovenija, organizirali so se različne človekoljubne organizacije in posamezniki, ki zbirajo materialne dobrine in finančna sredstva.

"Dragi bratje in sestre, hude poplave so opustošile širna področja na Balkanu, predvsem v Srbiji ter Bosni in Hercegovini. Medtem ko izročam Gospodu žrtve te naravne nesreče, izražam svojo osebno bližino vsem, ki preživljajo ure stiske in trpljenja," je dejal papež Frančišek in k molitvi pozval vse vernike.

V Srbiji gladine večine rek upadajo

V Srbiji se poplavne razmere umirjajo, gladine večine rek upadajo. Premier Aleksandar Vučić je sporočil, da so v Obrenovcu do zdaj našli 12 smrtnih žrtev poplav, s tem je število umrlih v poplavah v tej državi naraslo na 16. Po njegovih besedah bi število žrtev v tem srbskem mestu ob sotočju Save in Kolubare, ki so ga poplave najhuje prizadele, lahko še naraslo. Opozoril je tudi, da nevarnost še ni mimo. "Konec ni še niti blizu, a danes imamo več upanja kot včeraj."

V več mestih v Srbiji v pričakovanju novega poplavnega vala krepijo obrambo. Narasle vode naj bi dosegle tudi Beograd. Državni hidrometeorološki zavod sicer predvideva, da novi poplavni valovi ne bodo višji od obrambnih nasipov.

Po vsej Srbiji so do zdaj evakuirali že približno 20.000 ljudi.

V Bosni in Hercegovini je najhuje na severu države

O umirjanju razmer poročajo tudi iz Bosne in Hercegovine. Najbolj je prizadet sever države. Najhuje je v Bosanskem Šamcu, ki je skoraj ves pod vodo. Poplavni val je od tu krenil proti Bjeljini, kjer so pod pritiskom vode začeli popuščati nasipi. Na sever Bosne in Hercegovine so trenutno osredotočene tudi reševalne akcije in dostave pomoči s helikopterji, v katerih sodelujejo helikopterji Euforja ter iz Slovenije in Hrvaške.

Oblasti opozarjajo, da po katastrofalnih poplavah grozi nevarnost zemeljskih plazov. Marsikje, med drugim v Orašju, je zaradi premikanja minskih polj tudi velika nevarnost eksplozij. Po državi sicer številni čistijo naplavine mulja in zemlje, neprevoznih je veliko cest.

Največji davek poplav je v Bosni in Hercegovini za zdaj plačal Doboj, kjer so našli že 20 trupel. Drugod po državi so našteli še sedem smrtnih žrtev. Domove je moralo zapustiti približno 10 tisoč ljudi.

O poplavah poročajo tudi iz Hrvaške

Podivjane vode pustošijo tudi na Hrvaškem, predvsem v vzhodnem delu države. Najbolj kritično je v Vukovarsko-sremski županiji, kjer so morali evakuirati prebivalce štirih občin. Vodna ujma je v kraju Rajevo Selo zahtevala prvo smrtno žrtev, dva človeka iščejo.

Vira: STA, Radio Vatikan

Svet, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...