Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Marjana DebevecMarjana Debevec

Kustodija Svete dežele v pričakovanju papeževega obiska

Svet | 16.05.2014, 08:48 Marjana Debevec

Kustodija Svete dežele in združenje Pro Terra Sancta se pripravljata na prihod papeža Frančiška v Sveto deželo od 24. do 26. maja 2014. Petdeset let po romanju Pavla VI. v Sveto deželo, trinajst let po obisku Janeza Pavla II. in štiri leta po romanju Benedikta XVI., so frančiškani Svete dežele pripravljeni sprejeti novega papeža. Ves čas njegovega bivanja na krajih Svete dežele, od Jordanije do Palestine in na koncu Izraela, ga bo spremljal kustos Svete dežele p. Pierbattista Pizzaballa.

Redu manjših bratov je že osemsto let zaupana skrb za svete kraje na Bližnjem vzhodu. Papež želi s potovanjem obeležiti 50-letnico srečanja Pavla VI. in patriarha Bartolomeja v Jeruzalemu, redki pa izpostavljajo, da bo prav tako obiskal kraje, ki jih je na začetku 13. stoletja obiskal sv. Frančišek Asiški.

Patri ne skrivajo veselja in upanja, da se bo s Frančiškovim romanjem pozornost ponovno usmerila na te svete kraje, ki so zgodovinske, umetnostne in verske priče in za katere manjši bratje skrbijo v Jeruzalemu, na Oljski gori ter tudi v Betlehemu, Nazaretu, Kafarnaumu, na gori Nebo in tako dalje.

Mnogi od teh krajev so odprta gradbišča, potrebni temeljite prenove in posodobitev. Nekateri projekti so že zaključeni kot na primer obnova bazilike v Getsemaniju, drugi so še v fazi zbiranja finančnih sredstev, kot je muzej Terra Sancta, ki ga bodo odprli v Jeruzalemu, načrti pa bodo predstavljeni tudi papežu Frančišku.

Združenje Pro Terra Sancta je nevladna organizacija Kustodije Svete dežele, ki se trudi vse te projekte promovirati na mednarodni ravni. Ti ne obsegajo samo prenavljanje svetišč, ampak vključujejo tudi projekte na vzgojno-izobraževalnem področju na palestinskem ozemlju, glede bivanjskih razmer v starem delu Jeruzalema, prav tako pa podpirajo samostane in župnije na sirskih območjih, ki se posvečajo karitativnih dejavnostim ter z osnovnimi materialnimi potrebščinami podpirajo mnoge družine v stiski. Potrebe so velike in mnogi ljudje lahko preživijo samo zahvaljujoč darovom, ki prihajajo iz tujine.

Kustodija in združenje Pro Terra Sancta zato upata, da bo srečanje papeža Frančiška s sirskimi begunci v Betaniji ponovno usmerilo pozornost mednarodne javnosti na konflikt, ki je v manj kot treh letih terjal več kot 150.000 življenj, med njimi je mnogo otrok. Mednarodna konferenca o miru v Siriji, znana kot Ženeva 2, kljub razvpitosti ni dala nobenega rezultata in tako je izpuhtela tudi možnost, da bi se vzpostavil humanitarni koridor, ki bi zagotavljal stalno pomoč prizadetemu prebivalstvu. Zahvaljujoč podpori mnogih dobrotnikov po vsem svetu, frančiškani Kustodije Svete dežele, ki so bili dejavni že pred izbruhom konflikta, lahko pomagajo in podpirajo tamkajšnje ljudi z najnujnejšimi stvarmi, potrebnimi za preživetje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...