Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

S papežem se bodo v Sveti deželi srečali tudi sirski in iraški begunci

Svet | 14.05.2014, 10:15

Navdušenje pred skorajšnjim obiskom papeža Frančiška v Sveto deželo se povečuje. Župnija Marije, Matere Cerkve, ki jo v glavnem mestu Jordanije, Amanu vodi duhovnik Khalil Jaar bo na srečanje s svetim očetom na kraju ob Jordanu, kjer je bil Gospod krščen, pripeljala približno 200 beguncev in 200 invalidov. Glavna skrb omejenega duhovnika so begunci, ki iščejo zatočišče pred v razmerami v Siriji in Iraku.

"Na Bližnjem vzhodu imamo krizo epskih razsežnosti; na begu je na milijone ljudi," je povedal duhovnik Jaar, ki že več let pomaga tako, da beguncem zagotavlja dostojno življenje. "Delo smo začeli, ko je položaj v Iraku ušel iz nadzora torej po ameriški invaziji leta 2003. Zdaj pa seveda čutimo vse posledice sirske krize." Samo od začetka leta je na Jaarova vrata potrkalo 400 novih krščanskih družin: večina Sirskih seveda pa so med njimi tudi Iračani.

Kot je povedal omenjeni duhovnik so med iraškimi družinami tiste, ki so pred pred leti zbežale v Sirijo, iz katere pa znova bežijo zaradi državljanske vojne. So pa tudi družine, ki prihajajo naravnost iz Iraka. "Več let se je zdelo, kakor da je severni Irak s kurdsko avtonomno pokrajino varen, teror pa je zdaj prišel tudi tja. Veliko kristjanov, ki so zbežali iz Bagdada in z juga proti severu, so zdaj prisiljeni, da znova zavežejo culo," je bil slikovit duhovnik Jaar, ki je sam izkusil, kako nevaren je lahko Irak. "Tudi mene so ugrabili v Bagdadu. Bilo je kmalu po ameriški zasedbi leta 2003. Bogu se moram zahvaliti, da sem bil osvobojen." Begunske družine se redno zbirajo v župnijskem središču, kjer razdeljujejo hrano, riž, mleko v prahu, čaj in sladkor, prav tako tudi oblačila ter igrače za otroke. "Brez velikodušnosti darovalcev pomoči Cerkvi v stiski ne bi mogli dajati te podpore," pravi duhovnik Jaar.

Po njegovih besedah je poseben izziv zima, ki je lahko na Bližnjem vzhodu dolga in mrzla. Prav zato pogosto družinam delijo odeje, topla oblačila in plinske pečice. Hudo je zlasti v begunskih taboriščih. Ko se topi sneg in naraste voda, je življenje v šotorih neznosno, saj so celotna begunska taborišča pod vodo. Prav zato je duhovnik Jaar začel s posebnim tako imenovanim "zimskim projektom", med katerim pomaga prizadetim. "S pomočjo Cerkve v stiski nam je uspelo kupiti in postaviti prenosne hiške odporne na zimo namesto šotorov," je povedal. Pomoč nudijo predvsem sirskim muslimanom, saj kristjani niso nastanjeni po velikih taboriščih, kakršno je v Zaatariju na severu Jordanije blizu sirske meje. "Zanje bi bilo preveč nevarno," je pojasnil Jaar. "Ko v taborišče pride kakšna krščanska družina, me uprava pokliče in jih pripeljem v našo župnijo," je dejal duhovnik, ki ne dela razlik zaradi vere. "Seveda pomagam tudi muslimanskim družinam. Tudi oni so Božji otroci. Zato ne morem razlikovati med potrebnimi muslimani in kristjani. Tega mi moja vera ne dovoljuje."

Zaradi izrednih razmer duhovnik Jaar vztraja, da morajo vsi begunci prejeti pomoč, ki jo potrebujejo. "Za pogoj naše pomoči postavljam, da se družine registrirajo pri agenciji Združenih narodov za begunce. Mnogi se bojijo vpisati. Strah jih je, da bi utegnilo imeti to škodljive posledice, ko se bodo vrnili v Sirijo. Jaz pa jih spodbujam, naj to storijo. S tem navsezadnje dobijo status begunca in lahko prejemajo ugodnosti, ki jih ponujajo agencije pri Združenih narodih za pomoč, kot na primer brezplačno zdravstveno varstvo."

Jordanija je sprejela na sto tisoče Sircev in Iračanov. Vendar ne morejo pričakovati nobenih ugodnosti. Begunci so v Jordaniji uradno le 'gostje'. Kraljevina namreč ni podpisala konvencije o beguncih, ki bi jim dala nekatere pravice, kot so zdravstveno varstvo in šolanje za otroke. Duhovnik Jaar še pravi, da ima včasih vtis, da je njegovo delo kapljica v ocean. "Toda nekje moraš začeti. Povedati moram, da sem zaradi tega dela najsrečnejši pastir na svetu." Prav zato se Jaar zelo veseli srečanja s svetim očetom. Pomembno je, da begunci občutijo papeževo solidarnost. To jim bo dalo upanja in občutek, da niso pozabljeni.

Pomoč Cerkvi v stiski je mednarodna katoliška dobrodelna organizacija pod vodstvom Svetega sedeža, ki skrbi za pomoč trpečim in preganjanim kristjanom po več kakor 140 deželah: www.churchinneed.org (ZDA); www.acnuk.org (Združeno kraljestvo); www.aidtochurch.org (Avstralija); www.acnireland.org (Irska); www.acn-aed-ca.org (Kanada)

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...