Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mučenje prisotno v številnih državah

Svet | 13.05.2014, 19:00

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je predstavila poročilo o mučenju po svetu. 30 let po podpisu konvencije proti mučenju kar sto držav še vedno izvaja različne oblike mučenja ljudi, osumljenih zločinov in ogrožanja varnosti ali političnih nasprotnikov. Amnesty International bo začel dveletno kampanjo, s katero želi to ustaviti.

Tri desetletja po tem, ko so ZN sprejeli prelomno Konvencijo proti mučenju, Amnesty International obtožuje vlade širom sveta, da so izdale svoje obveze, da bodo izkoreninile mučenje. "Vlade po vsem svetu so dvolične, ko pride do mučenja – zakonsko ga prepovedujejo, a v praksi omogočajo," je dejal Salil Shetty, generalni sekretar omenjene organizacije ob začetku najnovejše globalne kampanje Stop mučenju.

Organizacija je v zadnjih petih letih poročala o mučenju ali drugem trpinčenju/slabem ravnanju v 141 državah. Nova globalna anketa, v kateri je sodelovalo več kot 21.000 ljudi v 21 državah na vseh kontinentih, razkriva, da strah pred mučenjem obstaja v vseh teh državah. Skoraj polovica vprašanih se boji mučenja v primeru pridržanja. Več kot 80 odstotkov jih želi močne zakone, ki bi jih varovali pred mučenjem. Več kot tretjina meni, da je mučenje lahko opravičljivo.

Amnesty poziva vlade k uresničevanju zaščitnih mehanizmov za preprečevanje in kaznovanje mučenja – kot so primerni zdravniški pregledi, hiter dostop do odvetnikov, neodvisni pregledi mest pridržanj, neodvisne in učinkovite preiskave obtožb o mučenju, pregon osumljencev in ustrezne odškodnine za žrtve.

Kako je po celinah: različne oblike mučenja se pojavljajo po vsej Afriki. Pridržane v zaporih pretepajo, zvežejo v bolečih položajih, jih izpostavljajo ekstremnim vremenskim razmeram, obešajo s stropa ter spolno zlorabljajo med drugim v Etiopiji, Gambiji, Keniji, Maliju, Nigeriji, Senegalu, Sudanu, Zimbabveju. Tudi v azijsko-pacifiški regiji je mučenje široko razširjeno, med najhujšimi sta Kitajska in Severna Koreja. Dvoličen odnos do tega problema je tudi v Ameriki, slabo ravnanje in mučenje se uporablja pri nadzorovanju/omejevanju javnih demonstracij v Braziliji, Mehiki in Venezueli.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...