Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Papež januarja 2015 na Šri Lanko in Filipine?

Cerkev po svetu | 12.05.2014, 13:37 Marta Jerebič

Papež Frančišek naj bi prihodnje leto obiskal Šri Lanko. Vatikanski tiskovni urad je sicer sporočil, da možnosti potovanja še preverjajo, a šrilanški škofje, ki so se prejšnji teden v Rimu mudili na obisku ad limina, so povedali, da jim je papež potrdil obisk v tej državi januarja 2015, hkrati pa bi lahko potoval tudi na Filipine.

Šrilanški škofje so za spletni portal Vatican Insider dejali, da je potovanje že potrjeno in določeno, in da bo papeževa prisotnost prispevala k spodbujanje sprave in pristnega družbenega miru na otoku, ki ga še vedno pesti spor med osrednjo vlado in tamilskimi uporniki. Škofje so pri avdienci pri papežu, ki jim je namenil približno dve uri, izrazili željo, da bi potovanje sovpadalo s slovesnostjo kanonizacije Josepha Vaza, ki je živel med letoma 1651 in 1711. Gre za indijskega duhovnika iz reda sv. Filipa Nerija. Za blaženega ga je leta 1995 med svojim obiskom na Šri Lanki razglasil Janez Pavel II. Vaza imajo za soustanovitelja krajevne Cerkve. Po hudem protikatoliškem preganjanju, ki so ga sprožili nizozemski kalvinci, je tajno prišel v državo, kjer se je srečal z uničenimi ali oskrunjenimi cerkvami ter verniki, ki so bili razseljeni in prestrašeni. Po svoji smrti je za seboj zapustil približno 70 tisoč gorečih katoličanov, 15 cerkva in 400 kapel. Kot nadalje poroča spletni portal Vatican Insider, je sovpadanje potovanja in kanonizacije možno. Kongregacija za zadeve svetnikov naj bi že preučevala tudi drugi čudež, ki se je zgodil na priprošnjo Vaza.

Vaza danes časti celotno šrilanško prebivalstvo in bi lahko združil dve glavni etnični skupini, Singalce in Tamilce, in sicer na ozemlju, kjer po 26-ih letih državljanske vojne rane še vedno ostajajo odprte. Sprava je namreč še vedno videti zelo oddaljena, odnosi pa so včasih težki tudi znotraj krajevne Cerkve. Spomnimo: otok, ki ga je Marco Polo označil za najlepši otok sveta, je bil prizorišče etničnega spora med Singalci, ki predstavljajo 75 odstotkov prebivalstva, so nosilci vlade in vojaške sile, ter uporniki Tamilci, imenovani tudi Tigri, ki z 12 odstotki predstavljajo največjo manjšinsko skupnost. Med letoma 1983 in 2009 je spor zahteval 70 tisoč mrtvih in pol milijona razseljenih. Znamenja te tragedije še vedno ostajajo v družbi, politiki in krščanski skupnosti, ki je prisotna v obeh etničnih skupinah, čeprav kristjani skupno štejejo le 7 odstotkov prebivalstva. Večina je budistov in hindujcev.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...